Gündem
  • 25.5.2013 23:28

Canikli: İçki düzenlemesinde geç bile kaldık

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, alkolle ilgili düzenlemeleri de içeren kanuna ilişkin, "İçki içen insanın içkisine kesinlikle bir müdahale söz konusu değil, gençlerin ve kişilerin içkiyle temaslarının kolaylaştırılmasına yönelik faaliyetlerin kısıtlanması amaçlanıyor" dedi.

AK Parti Giresun İl Gençlik Kolları tarafından düzenlenen halı saha futbol turnuvası kupa törenine katılan Canikli, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "alkolle ilgili düzenlemeleri de içeren ve TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen kanuna" ilişkin sorusu üzerine Canikli, yapılan yasal düzenlemede, CHP'nin kamuoyuna aktarmaya çalıştığı şekilde yasaklayıcı ya da o anlama gelebilecek bir yaklaşım ve mantığın söz konusu olmadığını söyledi.

"Alkol düşkünlüğünden ve kötü alışkanlıklardan korumak için gereken tedbirleri alır" şeklinde anayasanın 58. maddesinin çok net, tartışmasız bir kural koyduğunu ve görev verdiğini belirten Canikli, şöyle devam etti:

"Yapılan tüm düzenlemeler bu çerçevede yapılıyor. Esasında Türkiye bu konuda geç bile kaldı. Gelişmiş ülkelerin tamamında, Amerika, Fransa, İngiltere, İsveç gibi gelişmiş ülkelerin, özgürlüklerin son derece ileri noktalarda olduğu ülkelerde bu düzenlemeler çok uzun yıllar önce yapılmıştır. Mesela birçok ülkede akşam belli saatten sonra parakende şekilde içki satışı yasaktır."

Canikli, düzenlemeyle içkinin teşvikinin yasaklandığını, toplumun katmanlarına reklamının kısıtlandığını ve kontrol altına alındığını ifade ederek, "İçki içen insanın içkisine kesinlikle bir müdahele söz konusu değil, gençlerin ve kişilerin içkiyle temaslarının kolaylaştırılmasına yönelik faaliyetlerin kısıtlanması amaçlanıyor. Yani bu kanunun temel yaklaşımı, temel mantığı budur" diye konuştu.

-CHP'yi eleştirdi-

Canikli, görüşmelerde özellikle CHP'li bazı milletvekillerinin Türkiye'de halen içki tüketim oranının gelişmiş Avrupa ülkelerine göre çok aşağıda kaldığını, dolayısıyla böyle bir tehlikenin olmadığını ifade ettiğini dile getirdi. 

Bunun son derece tehlikeli bir yaklaşım olduğunu vurgulayan Canikli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zaten o noktaya geldiğinde her şey bitmiş demektir. Bugün Rusya'da çok katı tedbirler uygulanıyor. Son derece doğaldır ki gelmeden tedbir almak gerekiyor. Bu tür kötü alışkanlıklardan uzak tutma açısından planlarken zamanında almak gerekir bu tedbirleri. CHP'nin maalesef söylediğinin aksine, onların bu yaklaşımlarını da gerçekten anlamakta zorlanıyoruz. Toplumun, batı ülkelerinde olduğu gibi bu illete tutunması ve toplumsal büyük bir sorun haline gelmesini mi istiyorsunuz? CHP'nin yaptığı bu. MHP görüşmelerde bize destek verdi, bu vesileyle teşekkür ediyoruz kendilerine."

-Dolaplardan logolar kalkacak-

Nurettin Canikli, etiketlere, şişelere uyarıcı bir takım ikaz mesajlarının yazılması gerektiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Şu anda üretilmiş olan, piyasada olan, önceki mevzuata göre üzerinde uyarı mesajları olmayan alkol şişeleri var. Onların uyum sağlamaları gerekiyor, onlara makul süreler veriyoruz, bir kısmına uyarıcı yazılar için de süre veriyoruz. Şu anda birçok yerde buzdolaplarında, alkol üreten firmaların logo ve reklamları var. Onları da yasaklıyoruz. Bunlara bunun için bir zaman veriyoruz."

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:01

İLGİLİ HABERLER