Gündem
  • 31.8.2008 12:06

CANIM TÜRKİYEM… HASTANENİN TEMELİNİ ATTIKTAN SONRA DEPREM BÖLGESİ OLDUĞUNU ANLADILAR

Şu ana kadar 975 bin YTL harcanan inşaat arazisi için önce 'uygudur' raporu veren üniversitenin jeoloji bölümü öğretim üyeleri, temel kazıldıktan sonra 'olumsuz' görüş bildirdi. Jeoloji bölümünün hastane için önerdiği yeni alan ise daha önce 'uygun yer yoktur' dedikleri üniversite kampüsü.

YYÜ Araştırma Hastanesi, uzun yıllardan beri şehir merkezindeki bir binada hizmet veriyor. Binaların yetersizliği sebebiyle 2005 yılında yeni hastane yapılması için karar alındı. Yer tespiti için çalışma yapan YYÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri, üniversitenin Zeve kampüsü içerisinde uygun alan bulunmadığı gerekçesiyle hastanenin dışarıda yapılması yönünde görüş beyan etti. Aynı ekip Van-Erciş karayolu üzerinde bulunan tarım meslek lisesi yakınındaki mera arazisine 'hastane için uygundur' raporu hazırladı. Yapılan ihalenin ardından Eylül 2007'de inşaat çalışmalarına başlandı. 2008 baharında da hastanenin temeli atıldı. Temel inşaatı ile kazı çalışmaları paralel yürütülürken çıkan toprak, ihaleyi alan firmada şüphelere sebep oldu. Öğretim üyeleri yaptıkları zemin etüdü incelemesinde 'bölgenin hastane binasına uygun olmadığına' hükmedince inşaat durduruldu.

YYÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Duran Polat, teknik ekibin raporları doğrultusunda inşaatın durdurulduğunu söyledi. Van'ın deprem bölgesi olduğunu hatırlatan Polat, inşaatların sağlam zemin üzerinde yapılma zorunluluğuna dikkat çekti. Bu kaygıyla yer seçiminde Jeoloji Mühendisliği Fakültesi'nin devreye sokulduğunu kaydeden Duran, yapılan analizlerde inşaatın bulunduğu alanın hastane için kararlaştırıldığını vurguladı. Polat, şunları söyledi: "Hafriyat çıktıkça sahanın hastane için uygun olmadığı bilgileri gelmeye başladı. Müteahhit firmanın hassasiyeti üzerine yeniden zemin etüdü yapıldı. Alınan örnekler Elazığ Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği'nin laboratuvarlarında analiz edildi. Hazırlanan raporda, hastane inşaatının devam ettiği yerde bina inşaatının olmayacağı görüşü bize iletildi. Bu kesin ifadelerin ardından rektörümüz Prof. Dr. Hasan Ceylan ile birlikte Devlet Planlama Teşkilatı'na giderek durumu aktardık. Bize 1 Eylül'e kadar inşaat için kampüs içinde veya dışında yer bulunmasını istediler."

Prof. Dr. Polat, yapılan yeni incelemede hastane için kampüs içerisinde bir alan belirlediklerini söylerken, alınan toprak numunelerinin Fırat Üniversitesi'ne gönderildiğini, olumlu sonuç çıkması halinde inşaata başlanacağını bildirdi. Mevcut inşaat için müteahhit firmaya şimdiye kadar 975 bin YTL hak ediş ödendiğini belirten Polat, inşaatın ilerlemeden durdurulmasını "Zararın neresinden dönerseniz kârdır." sözleriyle yorumladı.

(ZAMAN)

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 06:40

İLGİLİ HABERLER