Dünya
  • 1.12.2007 00:07

CASTRO'DAN CHVEZ'E HAYATİ UYARI: KENDİNİ KOLLA!..

Küba Devlet Başkanı Fidel Castro, kendisi gibi sosyalist olan yakın arkadaşı Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'i ''suikastlere karşı çok iyi korunması için'' uyardı.
Venezuela'nın ilk gerçek yerli halktan Kızılderili Devlet Başkanı Chavez'i suikastçilere karşı sıkı korunması için uyaran 60 yıllık tecrübeye sahip 81 yaşındaki Castro, ''ABD'nin destekleyeceği uzaktan keskin nişancılar için dikkatli olunmasını'' tavsiye etti.
Yakın zamanda İspanya Kralı Juan Carlos'la eski İspanya başbakanı Jose Maria Aznar hakkında ''eski sömürgeci Batılıların uzantısı faşist'' diyerek büyük polemiğe giren Chavez, pazar günü ülkesinde kendisine ''sonsuz olanak'' sağlayacak anayasa değişikliği referandumuna hazırlanıyor.
Çin, Kuzey kore, Vietnam ve Laos'la birlikte dünyanın resmen komünist kalan beş ülkesinden Küba'nın lideri Castro, iki büyük gazetede ABD'nin adını zikretmeden ''bu emperyalist devletin dünyada çok yerde öldürücü çatışmaların tohumlarını ektiğini'' anlatırken, yakın dostu Chavez'i uyardı.

CHAVEZ İKİ HAFTA ÖNCE DE KÜBA'DAYDI
Chavez, Castro'ya o kadar yakın ki, Küba lideri Temmuz 2006'da geçirdiği büyük bağırsak ameliyatından sonra zor iyileştiği ve hiçbir yabancı lideri konuk etmediği halde Chavez kendisini bizzat defalarca ziyaret etti. Chavez iki hafta önce başkent Havana'da Castro'nun yanındaydı.
Castro, iki gazetede yayımlanan makalesinde Chavez'in korunması için şunu dedi: ''Chavez üstü açık otomobillerle halkın arasında sık görülüyor. Bunun için dikkatli olması lazım. Chavez'in 21 kasım'da Küba'yı ziyaretinde bu hususu kendisiyle konuştum.'' Castro, 1959'da Küba devrimini yaptığından beri ABD'nin Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'in belki de 30'u aşkın suikastından kurtuldu.
Castro, ''Chavez'e bir şey olursa, Venezuela'da iç savaş kışkırtılmaya çalışılırsa, dünyanın en büyük sayılı petrol ihracatçısı Venezuela tüm dünya ekonomisini tepetaklak edebilir'' dedi.

HALK OYLAMASI
Venezuelada pazar günü yapılacak halk oylamasında 1999 anayasası üzerinde Chavez'in istediği 69 maddelik değişiklik oylanacak. Bu maddeler arasında Chavez'in yetkilerinin çok genişletilmesi ve ''devlet başkanlığı görev süresinin sınırsız olması'' hükümleri bulunuyor. Bunun için Venezuela'da anayasa değişikliğini istemeyenler başkent Caracas'ın caddelerinde 100 bin kişilik gösteri yaptı.
Bazı eleştirmenler, Chavez'in istediği 69 maddelik anayasa değişikliğinin kendisini ''tam anlamıyla diktatör-imparator'' yapacağını söylüyor. Oysa Chavez, ''Halkın menfaatlerinin devletin en üst katlarında rahat temsil edilmesi için sosyalizmde bu anayasa değişikliğini şart koştuğunu'' belirtiyor.
Castro, makalesinde, ''Chavez'in istediği anayasa değişikliği 2 Aralık'ta çıksa bile gelecek aylar çok güç olacaktır, Küba için de...'' diyor.
SSCB 26 Aralık 1991'de resmen lağvedildikten sonra ekonomisi tamamen çöken Küba'ya en büyük yardımı Venezuela yaptı. Chavez'in hükümeti Küba'ya günde 100 bin varil petrol veriyor ve karşılığında Havana hükümetinden toplumsal hizmetlerde program yardımları alıyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:25

İLGİLİ HABERLER