Gündem
  • 27.6.2014 12:03

Çatı'yı Çatırdatan koltuk krizi

Koltuk çatı'şması

MHP ile CHP, 'çatı'ya çıktı. Çankaya için Ekmeleddin İhsanoğlu'nun isminde uzlaşıldı. İhsanoğlu da dün Köşk turuna başladı. 7 siyasi partiye gidip destek aradı. CHP ziyaretinin ardından Kılıçdaroğlu ile soruları yanıtladı! Ancak 'çatı' adayının genel başkandan yüksek koltuğa oturması çatırtı yarattı!

Türkiye 10 Ağustos'taki Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'ne kilitlendi. Başkanını seçme hakkı cumhura verildi. Ancak muhalefetin aday çalışması, seçimleri gölgede bıraktı. Aday çıkaramayan CHP ile MHP, isim aramaya başladı. Sonunda İslam İşbirliği Teşkilatı eski Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun ismi üzerinde karar kılındı. Ancak İhsanoğlu'nun adı sandığa girmeden CHP'yi karıştırdı. Çatı adayla birlikte CHP'nin çatısı da çatırdadı. İşte MHP ile CHP'nin adayı dün ilk kez Ankara'daydı.

'TOPLUMU KUCAKLAYACAK'
CHP'de, Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak tarafından karşılanan İhsanoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu ile kısa bir görüşme yaptı. CHP lideri daha sonra çatı aday ile kameraların karşısına geçti. "O bilge bir kişi. Siyasetle ilgisi yok ama ülkenin, dünyanın sorunlarını yakından izleyen birisi. Toplumun her kesimini kucaklayacak" diyerek sözü İhsanoğlu'na verdi. Konuşmasında Atatürk ve laiklik vurgusu yapan İhsanoğlu, "Bugün İslam dünyasının çekmekte olduğu sıkıntıların baş müsebbiplerinden bir tanesi dini siyasete, siyaseti dine karıştırmaktır. Aşırıcılık ve mezhepçilik İslam dünyasını perişan etti" dedi. Ancak hiçbir şey ortaya çıkan fotoğraf karesi kadar etkili olmadı. Zira çatı aday oturduğu koltukla, Kılıçdaroğlu'nu gölgede bıraktı. 1.75'lik Ekmeleddin Bey, 1.73'lük Kılıçdaroğlu'nu adeta koltuğunun altına aldı.

AYALON'U HATIRLATTI
CHP liderinin koltuğunun Ekmeleddin Bey'den 15 santim alçak kalması, partide tartışma yarattı. Partililer "Koltuk aynı. Ama Kılıçdaroğlu'nun koltuğu alçaltılmış. Bu manzara hiç hoş olmadı" yorumunu yaptı. Ve yüksek-alçak koltuk farkı 2010'da İsrail'de yaşanan koltuk krizini akıllara getirdi. İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon, Türkiye'nin İsrail Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'u ofisinde ağırlamıştı. Ayalon yüksek koltukta poz verirken Çelikkol'a alçak koltuk ayarlanması kriz yaratmıştı. Çelikkol'a yapılan muamele sonrası İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy, Dışişleri Bakanlığı'na çağırılarak uyarılmış, Büyükelçi Oğuz Çelikkol da merkeze alınmıştı.

İNCE İNCE ELEŞTİRDİ
Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığına bir tepki de CHP Başkanvekili Muharrem İnce'den geldi. Çatı adayının belirlenmesi sürecinde kendi görüşünün alınmadığını belirten İnce, şunları söyledi: "Ben aday belirleme sürecinde yoktum. Televizyonlardan öğrendim. Bu konuda sitemim var. Ben bu sitemimi Sayın Genel Başkanım Kılıçdaroğlu'na ilettim. Lafımın da arkasındayım. Adayın belirlenme sürecinde bir katkım yok, ama olmuş ve bitmiş. Partimizin genel başkanı ve bir başka partinin genel başkanıyla oturmuş konuşmuş bir aday açıklamış. Bu saatten sonra bana düşen tek görev çalışmaktır."
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 03:51

İLGİLİ HABERLER