Gündem
  • 12.7.2020 11:00

Çavuşoğlu : Vatiyye Üssü'ne saldıran çok ağır bedel ödeyecek

Çavuşoğlu: Kim yaptıysa bedelini ödeyecek

Türk askerlerinin de bulunduğu Vatiyye Üssü'ne kimliği belirlenemeyen uçaklarca gerçekleştirilen saldırıyla ilgili de konuşan Çavuşoğlu, "Kim yaptıysa bedelini ödeyecek" dedi. Çavuşoğlu Libya'da ateşkes için tek şartın Hafter'ın çekilmesi olduğunu söyledi.

Libya’daki şiddet ve çatışmalar devam ederken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Financial Times’a konuştu. Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan ve Türkiye’nin de desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin ateşkesi tek bir şartla kabul edeceğini onun da Hafter ve güçlerinin Libya’nın ortasındaki ve batısındaki bölgelerden geri çekilmesi olduğunu söyledi.

Andrew England’a konuşan Çavuşoğlu, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti içerisinde stratejik bir limana sahip olan Sirte ve ülkenin ortasındaki geniş hava üslerine sahip olan Jufra’dan çekilmeyen Hafter’e karşı saldırı için bir istek olduğunu söyledi. Financial Times, “Çavuşoğlu, böyle bir saldırıyı Ankara’nın destekleyebileceğinin sinyalini verirken, Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin isteklerinin ve taleplerinin makul ve uygulanabilir olduğunu dile getirdi” yorumunu yaptı.

“TÜRK ÜSSÜNE YAPILAN SALDIRININ BEDELİNİ ÖDEYECEKLER"

Geçen hafta yaşanan bölgedeki Türk üssüne yapılan saldırı ile ilgili de açıklama yapan Çavuşoğlu, “Sorumluları bulmak için soruşturma devam ediyor fakat bunu her kim yaptıysa ödeyecek. Üste Türk eğitmenler ve teknik ekip bulunuyordu, kimse yaralanmadı” dedi.

Çavuşoğlu, “Rusya geçen ay İstanbul’daki görüşmelerde çok kesin tarih ve zaman verdi. Fakat Ankara, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne danışınca Libyalı yetkililer Sirte ve Jufra ile ilgili önkoşulu gündeme getirdiler ve 2015’teki sınırlara geri dönüşmesini istediler” ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu kendisine yöneltilen, “Türkiye’nin daha büyük bir çatışmaya çekilmesinden endişe etmiyor musunuz” sorusuna ise, “Biz bir bölgede gerilimin artması veya savaşın çıkması için bulunmuyoruz fakat onların destekçileri bir darbeciyi destekliyor, o da Hafter. Şimdi her şey karşı tarafta, kalıcı bir ateşkes için önkoşulu kabul etmeliler” dedi.

Güncellenme Tarihi : 12.7.2020 11:05

İLGİLİ HABERLER