Gündem
  • 24.3.2021 16:01

Çavuşoğlu'ndan ABD Dışişleri Bakanı'na!.. S-400 satın aldık ve iş bitti!

 Çavuşoğlu: S-400 satın aldık ve iş bitti! Türkiye ve ABD'den Brüksel'de kritik görüşme..

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Brüksel'de bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "ABD Dışişleri Bakanı'yla Türkiye ya da ABD'de daha geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleşmesi konusunda mutabık kaldık" dedi. Çavuşoğlu ayrıca AB'nin oyalamaktan vazgeçip somut adım atması gerektiğini belirtti. İşte son dakika haberinin ayrıntıları...

 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Brüksel'deki NATO karargahında bir araya geldi.

BRÜKSEL'DEKİ KRİTİK TOPLANTIDA İKİNCİ GÜN!

Belçika'nın başkenti Brüksel'de NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı, ikinci gününde devam ediyor. NATO Karargahında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ve diğer 29 bakanın yuvarlak masada bir araya geldiği toplantının ikinci gün oturumunu başlatan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ele alınacak konulara dair bilgi verdi. Stoltenberg, NATO ortakları olarak Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Fontelles, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ve İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde'nin de katıldığı oturumda, Rusya'nın faaliyetlerinin, NATO sınırları yakınında büyüyen askeri varlığının ve ortak ülkeler üzerindeki baskısının görüşüleceğini belirtti.

ÇAVUŞOĞLU: ABD'YLE MUTABIK KALDIK!

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu NATO toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

" - Görüşmeler yapıcı bir ortamda gerçekleşti.

- S-400'leri neden aldığımız anlattık ve bu meselenin kapandığını belirttik.

- PKK'nın Suriye'de artan saldırılarını hatırlattık.

- Washington'da geniş çaplı bir toplantı yapmak için mutabık kaldık.

- (Afganistan Konferansı) Doha'ya alternatif platform istemiyoruz, destekleyici bir toplantı gerçekleştirmek istiyoruz. Afganistan Konferansı'nı nisan ayı içerisinde gerçekleştirmek istiyoruz.

- AB bizi oyalamayı bırakıp somut adımlar atmalı. Gümrük Birliği Anlaşmasının güncellenmesi siyasi şartlara bağlanmamalı.

Twitter'dan da açıklama yapan Blinken, "Bugün Çavuşoğlu'yla Brüksel'de buluştum. NATO müttefiki Türkiye ile terörle mücadele konusunda iş birliğinin devamını arzu ediyorum. Yunanistan ile yürütülen istikşafi görüşmelere desteğimizi dile getirdim ve demokrasi ve insan haklarının önemini vurguladım" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu ise, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile yapıcı bir toplantıda ikili ilişkilerimizi tüm yönleriyle ele aldık. Afganistan, Kıbrıs, Doğu Akdeniz, Suriye, Irak, Libya ve terörle mücadele konularında kapsamlı görüş alışverişinde bulunduk" dedi.

ABD'DEN S-400 AÇIKLAMASI

Blinken-Çavuşoğlu zirvesi sonrası ABD Dışişleri Bakanlığı, görüşmede neler konuşulduğuna dair bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, "ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, çarşamba günü Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavusoğlu ile görüşmesinde, Ankara'dan Rusya'nın S-400 füze savunma sistemlerini elinde tutmamasını talep etti. Blinken aynı zamanda, İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nden Türkiye'nin çekilmesi karşısındaki endişesini dile getirdi. İki bakan Suriye ve Afganistan'daki ortak çıkarları,  NATO müttefikleri Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmeleri, demokrasi ve insan haklarını da ele aldı" ifadeleri kullanıldı.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN S-400 AÇIKLAMASI

Öte yandan Çavuşoğlu, Blinken ile görüşmesinin ardından Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı:

" - Görüşmeler yapıcı bir ortamda gerçekleşti.

- S-400'leri neden aldığımızı anlattık ve bu meselenin kapandığını belirttik.

- PKK'nın Suriye'de artan saldırılarını hatırlattık.

- Washington'da geniş çaplı bir toplantı yapmak için mutabık kaldık.

- (Afganistan Konferansı) Doha'ya alternatif platform istemiyoruz, destekleyici bir toplantı gerçekleştirmek istiyoruz. Afganistan Konferansı'nı nisan ayı içerisinde gerçekleştirmek istiyoruz.

- AB bizi oyalamayı bırakıp somut adımlar atmalı. Gümrük Birliği Anlaşmasının güncellenmesi siyasi şartlara bağlanmamalı.

BLINKEN: TÜRKİYE'NİN ABD VE NATO'YA YAKIN OLMASI ÇIKARIMIZA

Blinken, dün zirvede katıldığı bir toplantıda yaptığı açıklamada, Türkiye ile bazı konularda anlaşmazlık yaşadıklarının bir sır olmadığını söyleyerek, "Türkiye'yi NATO ve ABD'ye yakın tutmak, hem Ankara'nın hem de bizim çıkarımıza" demişti.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2021 17:09

İLGİLİ HABERLER