Gündem
  • 16.8.2009 09:35

CEMAAT ARAŞTIRAN SAVCIYA SORUŞTURMA

Adalet Bakanlığı, İsmailağa Cemaati’ni soruşturan ve 235 şüpheliyi kapsayan dosya üzerinde çalışan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısıİlhan Cihaner hakkında soruşturma başlatmış

Adalet Bakanlığı’nın, İsmailağa Cemaati’ne yönelik soruşturma yürüten Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakkında idari soruşturma başlattığı ortaya çıktı. Cemaat lideri Mahmut Ustaosmanoğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve bazı bakanların da aralarında bulunduğu 235 şüpheliyi kapsayan soruşturma dosyası üzerinde çalıştığı aşamada, Adalet Bakanlığı müfettişlerinin talebiyle telefonları dinlemeye alınan Cihaner’le ilgili soruşturma halen devam ediyor. Cihaner’in diğer savcılarla yaptığı özel nitelikli telefon görüşmelerinin bile soruşturma konusu yapıldığı anlaşıldı.
Erzincan Başsavcısı Cihaner’in ismi bir süre önce İsmailağa Cemaati’ne yönelik başlattığı operasyonla gündeme geldi. Alınan bilgiye göre Cihaner, 16 ile yayılmasını planladığı cemaat odaklı operasyonlara ilk olarak Erzincan’da başladı. Ancak soruşturmanın daha bu aşamasında çok sayıda ilginç olayla karşılaştı.
Cihaner’in, baskın yapılarak aranması talimatı verdiği çok sayıda ev ve işyeri için farklı savcılıklardan arama kararları çıkarıldı.
Cihaner’in verdiği arama talimatları yerine getirilmeden diğer savcılıkların arama talimatlarının yerine getirilmesi, cemaat odaklı baskınların büyük bölümünü sonuçsuz bıraktı. Buna rağmen operasyonlara devam eden Cihaner, uzun süre şüphelilerin telefonlarını dinletti.

Şüpheliler listesi
Telefon dinlemeleri sonunda, Topbaş’ın da aralarında bulunduğu 235 kişiyi kapsayan “şüpheliler” listesi hazırlandı. Cumhuriyet gazetesinin dünkü haberine göre, bu kişiler arasında eski Orman Bakanı Osman Pepe, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Yenişafak gazetesi sahibi Ahmet Albayrak, “Cübbeli Ahme Hoca” olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü de yer aldı.

Başsavcılık devrede
Listedeki isimlere yönelik 16 ile yayılacak operasyonlara başlanacağı aşamada da, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı devreye girdi. Başsavcılık, soruşturmanın kendi yetki alanında olduğunu belirterek dosyayı Erzincan’dan aldı. Erzurum Başsavcılığı, Erzincan Başsavcılığı’nın planladığından çok daha dar kapsamlı bir soruşturma yürüterek iddianame hazırladı ve şüpheli sayısı 13 kişiye düştü.
Bu gelişmeler yaşanırken Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı da ihbarları gerekçe gösterip Cihaner hakkında soruşturma başlattı.
Fatih’te 2006’da bıçaklanarak öldürülen İsmailağa Camii’nin emekli imamı
Bayram Ali Öztürk’ün cenaze törenine çok sayıda cemaat üyesi de katılmıştı.
Telefonları dinlendi
Alınan bilgiye göre, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakkındaki soruşturma bakan oluruyla başlatıldı. Soruşturma kapsamında müfettişler, Cihaner’in telefonlarının dinlemeye alınması için mahkemeden karar çıkarttı.
Savunma istendi
Emrindeki savcılarla yaptığı özel nitelikli telefon görüşmeleri bile dinlenen Cihaner’in imza attığı cemaat soruşturması dahil, çok sayıdaki soruşturma ve işlemi soruşturma konusu yapıldı. Müfettişler, Cihaner’den bu konularla ilgili savunma istedi.

Görevden alacaklardı
Halen devam eden soruşturma sonunda Adalet Bakanlığı, Cihaner için “meslekten ihraca” kadar uzanan disiplin cezalarından birinin verilmesi için HSYK’ya başvurabilecek. Bakanlık aynı şekilde Cihaner hakkında ceza yargılaması süreci de başlatabilecek. Adalet Bakanlığı, son kararname krizi döneminde, Cihaner’in görevden alınması önerisinde bulunmuş ancak HSYK’nın yargı kökenli üyeleri bu öneriyi reddetmişti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:44

İLGİLİ HABERLER