Gündem
  • 21.1.2014 00:02

Cemaat Koç'u Tanzanya'ya niçin götürdü

Koç Grubu ve Gülen Cemaati'nin Uganda ilişkisine bir halka daha eklendi. TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Günay'ın, Mustafa Koç'u elinden tutarak Tanzanya Cumhurbaşkanı'na da götürdüğü ortaya çıktı

Devlet içinde paralel yapı kuran Gülen Cemaati'nin lideri Fethullah Gülen ile Türkiye'nin en önemli iş adamları arasındaki çıkar ilişkilerine her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Fethullah Gülen'in basına sızan telefon kayıtlarında Mustafa Koç, Ali Sabancı, Mehmet Nazif Günal ve Turgay Ciner gibi iş adamlarıyla yakın ilişkiler içinde olduğu görülmüştü. Hatta TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Günay, cemaatin yakın ilişki içinde olduğu Uganda Cumhurbaşkanı'nın ülkeye kurulacak 3 milyar dolarlık rafineri için cemaatten isim istediğini belirtiyor ve Fethullah Gülen'den bu dev projenin Mustafa Koç'a verilmesi için izin istiyordu. Gülen de "Gönüllerine girmiş oluruz" diyerek bu teklifi kabul ediyordu.

ANANASLARIN SIRRI
Günay ayrıca, Uganda'dan gelen ananasların Koç ve diğer iş adamlarına gönderildiğini ve bunun için teşekkür mektupları aldıklarını da söylüyordu. Cemaat ve Koç arasındaki bu yakınlaşmanın meyveleri ise Koç Grubu'nun cemaat organizasyonlarına sponsor olmasıyla da bir nevi teyit edilmişti. Milyarlarca dolarlık servetleri bulunan iş adamlarıyla cemaat arasında köprü kuran Mustafa Günay'ın, Mustafa Koç ile sadece Uganda üzerine pazarlık yapmadığı da ortaya çıktı. Zanzibar olarak da bilinen bir diğer Afrika ülkesi Tanzanya'da da cemaat ve Koç bir kez daha bir araya geldi. 4 Aralık 2013 tarihli görüşmede Tanzanya'daki cemaat okulları olan Feza Okulları'nın vakıf başkanı Turgay Serik de yer alırken, cemaatin sıkı ilişkileri olan Tanzanya Cumhurbaşkanı Jakaya Mrisho Kikwete, Mustafa Koç ve Mustafa Günay'ın da aralarında bulunduğu misafirleri devlet sarayında ağırladı.

NEYİN PAZARLIĞI
Koç ve cemaatin bu yakınlaşması "Cemaat Afrika'da edindiği nüfuzu, ticarete dökerek Mustafa Koç üzerinden pazarlıyor" şeklinde yorumlanırken, Koç ve Gülen Cemaati'nin bir kez daha aynı karede yer alması ise cemaat hakkındaki soru işaretlerini artırdı. Uganda'da Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'a rafineri pazarlamaya çalışan ve ananas hediye eden Mustafa Günay'ın Tanzanya'da Koç'a ne pazarlamaya çalıştığı ve ne hediyeler takdim ettiği ise akıllara takıldı.

TANZANYA BİRLEŞİK CUMHURİYETİ

Başkenti: Dodoma
Nüfusu: 48 milyon
Yüzölçümü: 945 bin kilometrekare
Dili: Swahili
Kişi başı milli gelir: 600 dolar 1 dolar= 1,6 Tanzanya Şilini
Dini: Yüzde 38 Hristiyan, yüzde 37 Müslüman, yüzde 25 Afrika yerel dinleri
Dünyaca ünlü yerleri: Klimanjaro Dağı, Serengeti Milli Parkı, Daressalam

MUSTAFA KOÇ

Koç Holding Yönetimi Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un adı Gülen Cemaati ile Uganda'da 3 milyar dolarlık rafineri pazarlığında anıldı. Cemaatin bir çok organizasyonuna sponsor olan Koç'un cemaat bağlantısı son olarak Tanzanya'da ortaya çıktı.

MRISHO KIKWETE

Asker kökenli olan Jakaya Mrisho Kikwete, 1992 yılında yarbay olarak ordudan emekli oldu ve politikaya atıldı. Bir yıl Maliye Bakanlığı, 10 yıl da Dışişleri Bakanlığı görevlerinden sonra 2005'ten beri Tanzanya'nın Cumhurbaşkanlığı'nı yapıyor.

MUSTAFA GÜNAY

TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Günay, Fethullah Gülen'in telefon kayıtlarında baş aktör olarak dikkat çekti. Cemaat ile zengin iş adamları arasındaki köprü vazifesini görüyor. Dünyanın dört yanında iş adamları ile devlet liderlerini buluşturuyor.

TURGAY SERİK

Cemaatin Afrika kıtasındaki en önemli aktörlerinden biri. Daha önce Moldova'daki cemaat okullarında görev alan Turgay Serik uzun süredir Tanzanya'da. Bu ülkede dokuz okul işleten Feza Okulları Vakfı'nın başkanlığını yürütüyor.

TAKVİM GAZETESİ

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:21

İLGİLİ HABERLER