Gündem
  • 31.3.2021 13:49

Cemaatin gazetecisinden şok itiraflar!.. Babacan Rica etti Gül Bank Asya'yı satın almak istedi

Zaman Gazetesi eski muhabiri Ahmet Dönmez, “Cemaat içeriden adım adım nasıl 15 Temmuz’a sürüklendi” yazı dizisi içinde anlattığı Bank Asya kısmı ile ilgili olarak Ali Abaday ile görüştü.
Cemaatin içerisinde kirli işleri açığa çıkartıp bizzat şahit olduklarını anlatan Ahmet Dönmez, Pensilvanya'daki para dayağını da duyuran isimdi

Cemaatten olmayan bankasının yönetim kurulu üyelerine yüksek tazminatlar ödendiğini aktaran Dönmez, 2014 yılında dönemin Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın ricası üzerine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Ziraat Bankası’nın Bank Asya’yı satın alması için Mustafa Özcan ile görüştüğünü söyledi.

Dönmez, yazı dizisinde iddia ettiği cemaat üyelerinin Bank Asya’ya çağrı üzerine para yatırdığı dönemde Abdurrahman Köse’ye 3 milyon 780 bin TL, Ali Tuğlu’ya 950 bin TL, Fahrettin Soylu’ya 921 bin TL tazminat ödenmesine dair Bank Asya İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdürü Fatih Büyükadalı’nın kendisine ulaştığını ve yazılanları doğruladığını belirtti.

Ahmet Dönmez daha sonrasında Büyükadalı’nın kendisine Genel Müdür Ahmet Beyaz’ın hiçbir konuyu Ali Çelik’e danışmadan yapmadığını, bu ödenen tazminatlar konusunda karşı çıktığını, “İnsanlar bileziklerini satıp para yatırırken bunu yapmayalım” diyerek ağladığını söylediğini aktardı. Ayrıca Beyaz’ın tek başına imza atarak bu ödemeleri yaptğını, Ali Çelik’in ise sonrasında bu konuda, “Yol kazası” oldu ifadesini kullandığını belirtti.

Dönmez, 2014 yılında Katar İslamik Bank ile Bank Asya arasındaki görüşmelerin olumlu sonuçlanmaması sonrası dönemin Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın devletin Bank Asya yüzünden büyük bir zarara girmemesi için Ziraat Bankası’nın satın alması teklifini yaptığını belirtti.

“O dönem açıklamaları vardı Babacan’ın Ziraat bünyesinde bir katılım bankası olması iyi olur diye. Dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan istemiyordu bunu. Babacan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den rica etti. O da ‘Devletin bir işi için yapabileceğim bir durum varsa görüşeyim’ demiş. Burada Bank Asya için kimle görüşecekleri sorusu çıkınca Babacan, aldığı duyumlardan konu ile Mustafa Özcan’ın ilgilendiğini söylemiş. Gül ile Özcan görüşmüş, bir fiyat verilmiş ancak Özcan ‘Bu tutar çok az’ diyerek reddetmiş.”

Ali Abaday tutarı bilip bilmediğini sorduğu zaman Ahmet Dönmez bilmediğini, ancak 2014 yılında Yiğit Bulut’un attığı bir tweette bir buçuk milyar dolar olarak bir ifadesi olduğunu belirtti. Dönmez devletin zarara uğramaması için yapılmaya çalışılsa da Gül ve Babacan’ın bu ortamda bu görüşmeyi doğrulayamayacağını, Özcan’ın da yalanlayacağını belirtti.

Dönmez ayrıca Katar İslamik Bank ile stratejik ortaklık kurulması olarak adlandırılan, “Katarlıların Bank Asya’yı satın alacak olması” şeklinde halk arasında konuşulan konuyla ilgili olarak da ilginç ayrıntılar anlattı.

“Bu konuda Kamuoyunu Aydınlatma Platformu’na (KAP) 25 Mart 2014’te bir açıklama yapılıyor. Bununla ilgili yönetim kurulu görüşmesi ise 19 Mart’ta gerçekleşiyor. Ne var ki SPK sonrasında içeriden bilgi alan birilerinin yüksek alım yaptığını saptıyor. Bunlardan biri Cevdet Türkyolu. 18 Mart günü, yani yönetim kurulu toplantısından bir gün önce büyük bir alım yapıyor. SPK’ya göre bir milyon lot. Sonrasında hisseler yüzde 65 artıyor. Ayrıca SPK bu konuda beş kişinin adını vermiş ancak ben toplamda 20 milyon TL’lik vurgun yapıldığını öğrendim.”

Dönmez programın sonunda ise bir dönem kendisinin TEKEL yolsuzluk dosyası hazırladığını, ancak gazetenin bu basmadığını anlattı. Zaman Gazetesi Ekrem Dumanlı’nın bir canlı yayında yanında bulunan Erkan Mumcu’nun konuyu sorduğunda “Bilgim yok” dediğini anlatan Dönmez, “Oysa TEKEL’in bölge müdürlerinden üçü gazeteye gelmiş, benim haberimdeki bir kişinin cemaat mensuplarını kolladığını anlatmış. Bu yüzden haber girmedi. Sonrasında Erkan Mumcu’nun bir danışmanı beni arayarak dosya hakkında Mumcu’nun görüşme yapmak istediğini söyledi. Görüştük ve Mumcu konuyu kamuoyuna sunmak için belgeleri istedi. Ben uygun olmayacağını belirttim ancak kamuoyunun yararına olduğu için bir kısmını verdim. Oysa Mumcu bunları canlı yayında Dumanlı’ya karşı kullandı” dedi.

 

 

Güncellenme Tarihi : 1.4.2021 22:51

İLGİLİ HABERLER