Gündem
  • 30.9.2013 15:09

"Cemevleriyle ilgili son nokta konulmadı"

Çelik, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı. Demokratikleşme paketinde cemevleri ile ilgili bir düzenleme de bekleniyordu" yönündeki soru üzerine, Çelik, "Onunla ilgili bir çalışma var, devam ediyor. O konuda da son nokta konulmuş değil. Özellikle Alevi vatandaşlarımızla ilgili cemevlerimizle ilgili Sayın Bekir Bozdağ'ın başında bulunduğu Bakanlık tarafından bir çalışma yapılıyor. Bu devam eden bir süreçtir. Sayın Başbakan zaten paketi açıklarken 'bu ilk değil, son değil' dedi. Hayat devam ediyor. Demokratikleşme de devam ediyor" diye konuştu.

Çelik, başka bir soru üzerine de AK Parti'nin eş başkanlık için bir planlamasının da böyle bir niyetinin de olmadığını ifade ederek, "Ama isteyen yapabilir. Bunun sadece önü açılıyor. AK Parti'nin, eşbaşkanlık gibi bir sisteme geçmek için planlaması da niyeti de yok" dedi.

"Seçim sistemi ile ilgili yapılacak düzenlemenin AK Parti'ye yarayacağı" yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine Çelik, şunları söyledi:

"İyi de yer yüzünde, bu söylenen önerilerden başka alternatif var mı? Şu anda zaten D'Hondt sistemi uygulanıyor. Yani daraltılmış bölge olduğu zaman D'Hondt sistemi uygulanmıyor mu? Sayın Başbakan seçenek öneriyor. Diyor ki 'Barajı sıfırlayalım, dar bölge. 550 seçim çevresi olsun her seçim çevresinden bir kişi seçilsin. İkincisi, daraltılmış bölge getirelim. Beş milletvekilliği bir bölge, bir seçim çevresi olsun. Orada seçim barajı yüzde 5 olsun. Yok istemiyorsanız şimdiki gibi kalsın.' Şimdi biz bunu tartışmaya açıyoruz. Siyasi partiler, medya, bu işin uzmanları tartışsınlar, hesabını kitabını yapsınlar.  Ama Türkiye'de her halükarda yönetimde istikrar ve temsilde adaleti temin etmek zorundayız. Bunun başka yolu yok."

-"Onlar siyaset yapıyorlar"

Hüseyin Çelik, BDP'den, demokratikleşme paketine ilişkin yapılan eleştiride, "anadillerini özel okullarda mı öğrenmişler?" yönündeki eleştirinin anımsatılması üzerine, şu yanıtı verdi:

"Bu paketle ilgili olarak CHP farklı, MHP farklı, BDP farklı şeyler söyleyebilir. Bugüne kadar muhalefet, iktidarın hangi yapmış olduğu icraata, 'Bu çok iyi olmuş' dedi. Onlar siyaset yapıyorlar. Birisi 'eksik oldu' diyecek, birisi 'fazla oldu' diyecek, birisi 'dağ fare doğurdu' diyecek.

Bunun, vatandaşın vicdanında nasıl karşılık bulduğu bizce önemlidir. Siyasi partiler beğenebilir ya da beğenmeyebilir. Bu onların en tabi hakkıdır. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu bazı adımlar atılmıştır, çok önemli bir demokratikleşme paketi açılmıştır. Sayın Başbakan'ın yaptığı uzun giriş konuşması da ülkemizin demokratik hayatı için bir çeşit bir manifestodur. AK Parti'nin ve iktidarın duruşunu ifade eden, çoğulcu yapıyı esas alan demokratik manifestodur. Bu süreç elbette devam edecek."

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:35

İLGİLİ HABERLER