Sağlık
  • 14.10.2005 00:04

CEVİZİN FAYDALARI

MUAMMER AY
SAMSUN (İHA) - Cevizin besin yönünden çok değerli, thiamin, vitamin B6, ve folacini içeren birçok vitamince zengin olduğu belirtildi.


Vitaminlere ilave olarak demir, çinko, bakır, magnezyum, fosfor ve potasyumca da zengin olan cevizin 100 gram yenildiği taktirde yaklaşık 14 gram protein alındığı ifade edildi.

Uzmanlar, cevizdeki proteinin büyük bir kısmının sindirilebilir protein olduğunu hatırlatarak, "Bu özellik vejetaryen beslenmede besin değerinin yüksek olması bakımından cevizin değerini artırmaktadır. Ceviz kolestrol içermez, doymamış yağ içeriği ise yüksektir. Ceviz yağının yüzde 58'i linoleik asit, yüzde 12' si ise linolenik asitten oluşur. Bu iki yağ asidi sağlıklı bir hayat için gereklidir. Ceviz hayvansal protein kaynağı yerine geçebilen ve yüksek oranda doymamış yağ içeren önemli bir bitkisel besin kaynağıdır. Bilimsel araştırmalar diyetli bitki besinleri ile düşük riskli kalp krizi ve kanser arasında anlamlı bir ilişkinin olduğunu göstermiştir. Ceviz sağlıklı beslenmenin bir parçasıdır" dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:54

İLGİLİ HABERLER