Ekonomi
  • 12.8.2009 16:24

ÇEYREK ALTINA RAKİP GELDİ!

Altın fiyatlarının artması düğünlerdeki takı geleneğinde yeni trendler yarattı. En yaygın takı olarak tercih edilen çeyrek altının fiyatı 75 TL'yi bulunca takıda altından vazgeçmeyen vatandaşlar, çareyi 50 TL'lik 1 gram külçe altına (has altın) kulp taktırıp hediye etmekte buldu. Kapalıçarşı'da has altına talep patlaması yaşanıyor

Ekonomik kriz ve altın fiyatlarının artması doğumlarda, düğünlerde takı takma geleneği olan Türk vatandaşını yeni çözüm arayışlarına yöneltiyor. Genellikle takı olarak tercih edilen çeyrek altının fiyatını çok bulan vatandaşlar önce 14 ve 8 ayar olan yaprak altına yöneldi. Ancak çeyrek görünümündeki yaprak altının düğünlerde bir nevi aldatma aracı olarak kullanılması ve tepkiler üzerine kuyumcular bu altının üretilmemesi yönünde ortak karar aldı. Her duruma bir çare bulan Türk insanı bu kez çareyi 50 TL değerindeki külçe görünümlü has altında buldu. Fiyatı 75 TL olan 1.75 gramlık çeyrek altına karşı fiyatı 50 TL olan 1 gramlık has altın artık düğünde takı takmak isteyen vatandaşın yeni gözdesi oldu.

ALTIN TAKMA GELENEĞİNİ KURTARDI
Kulpsuz satılan külçe altınlara (has altın) vatandaş satın aldığı kuyumcularda ayak üstü kulp taktırıyor. Böylece çeyrek altın almayıp yaklaşık 40 TL'lik tasarruf ediliyor. Bunun yanı sıra gelinle damada düğünlerde altın takma geleneği devam ediyor. Kuyumcularda talepten oldukça memnun

Kulp taktırıp çeyrek altın gibi takılıyor
EKONOMİK kriz nedeniyle vatandaşın 1 gramlık has altına kulp taktırmaya başladığını anlatan Porsuklar Kuyumculuk Yönetim Kuruyu Üyesi Hüseyin Porsuk, 'Özellikle ekonomik krizle birlikte has altın satışlarında artış yaşanmaya başladı. Vatandaş kriz karşısında kendi çözümünü üretmeye devam ediyor' diye konuştu. İçinde başka madde olmayan saf altın anlamına gelen has altının çeyrek altın görünümünde olduğunu belirten Porsuk, çeyrek altına göre daha hesaplı olduğu için vatandaşların 1 gramlık has altını takı amaçlı aldığını söyledi. Düğün sezonu olarak bilinen yaz mevsimi ile birlikte altın satışlarının da hareketlendiğini anlatan Porsuk; 'Ancak bu hareketlilik geçmiş yıllarla kıyaslanamaz. Yılın başına göre bir hareketlilik söz konusu' dedi.

Has altın daha avantajlı
AKŞAM'a konuşan Öğretmen Hafize Keser, takı almak amacıyla alışverişe çıktığını belirterek, 'Çeyrek altın alsak fiyatı 70 - 80 liraları buluyor. Bize bu rakamlar yüksek geliyor. 'has altın' daha ekonomik. 1 gramlığı, 2 gramlığı var. Herkes bütçesine göre daha karlı bir alışveriş yapabiliyor. Ben yıl sonunda kızımın öğretmenine de 'has altın' taktım. Halk için daha avantajlı olduğunu düşünüyorum' diye konuştu. Esnaf Mebrure Gayır ise külçe altın olarak da bilinen 'has altın'ı satarken de değerinden bir şey kaybetmediğini ifade ederek, 'Alan da satan da karlı çıkıyor. Herkes kesesini düşünmek zorunda. Ancak sonuçta takı taktığımız insanlar da zarar etmesin' ifadesini kullandı.

Yaprak altın aldatmaca gibiydi üretimi durdurduk
İZMİR Kuyumcular Odası Başkanı Mevlüt Özer çeyrek altın görünümlü yaprak altın üretimini 1 yıl önce durdurma kararı aldıklarını belirterek şunları söyledi: 'Takı bir çeşit emanettir. Yani karşı taraf size takı taktıysa siz de ona takarsınız. Ancak son dönemde yaşanan bu düşük ayarlı altın yüzünden insanlar kendilerini aldatılmış gibi hissediyorlardı. Takılan takıların içinden çok sayıda yaprak altın çıkması bir nevi hayal kırıklığı yaratıyordu. Atatürk'ün de resminin olduğu bir altının bu duruma düşmesi nedeniyle üretilmemesi yönünde bir karar aldık' açıklamasını yaptı.

Vatandaş yaklaşık yüzde 50 kar ediyor
İSTANBUL Altın Rafinerisi’nde çalışan ve 1996'dan beri Kapalı Çarşı esnaflığı yapan Murat Aslan, 1 gramlık külçe altınlara (has altın) talep çoğaldı. Çeyrek altının alış fiyatı 70- 80 lira arasında değişirken, 1 gramlık has altın 46.5 lira. Nereden bakarsanız yarı yarıya fark var. Bir de bozdurma sürecinde, çeyrek altında şu an yaklaşık 3 lira zarar edilirken has altında 1 lira gibi bir zararınız oluyor. Bu yüzden insanlar çeyrek alacağına has altın alıyor. Biz 1 ayda 700- 800 kilo altın satıyoruz' dedi. Üçel Kuyumculuk'ta 20 senelik Kapalı Çarşı esnaflığı yapan Adnan Kaplan da diğer esnaflarla aynı fikirde olduğunu belirterek, 'Müşteriler düğünlerde çeyrek altın yerine artık 1 gramlık has altınlardan takıyor. Bu durumda düğün sahibi memnun olmazken alan kişi oldukça karlı çıkıyor. Çünkü çeyrek altına oranla bu altınlar çok hesaplı' diye konuştu.

Akşam

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:47

İLGİLİ HABERLER