Gündem
  • 14.7.2020 14:14

CHP Alman medyasına Türk ordusunu şikayet etti

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, Alman basınına Türkiye'nin Libya'da üs kurma kararını değerlendirdi. Libya'da meşru hükümet olan UHM güçlerine verilen askeri desteği eleştirerek adeta Hafter'in sözcülüğünü üstlendi. Türkiye ne zaman gücünü gösterse ne zaman darbecilere karşı baş kaldırsa orada CHP'nin itirazı başlıyor. Libya'da, Suriye'de hem Esad'a hem Hafter'e karşı mazlum halkın yanında yer alan Türkiye iç siyasette CHP'nin tepkileriyle karşılaşıyor.

"BİZİM ASKERİMİZ NEDEN ORADA?"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çeviköz bundan önce hem İdlib'de hem de Libya'da Türkiye'nin darbecilere karşı verdiği mücadeleyi eleştirmişti. Çeviköz, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin dış politikasını eleştirmiş."Suriye'nin kuzeyinde TSK'nin ve Türkiye destekli silahlı grupların hakim oldukları bölgelerde Türk Lirası kullanılmaya başlandığını" söyleyen Çeviköz, "Astana sürecinde Suriye'nin toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığı vurgusu yapılmasına rağmen sürecin bir parçası olan Türkiye'nin Suriye'de asker bulundurması, kontrol ettiği bölgelerde belediye hizmetleri sağlaması, idari mülkiye amirleri görevlendirmesi, yerel meclislerdeki görevlilerin maaşlarını ödemesi ve bölgeye Türk Lirası sokmasının açıklanmaya muhtaç bir çelişki" olduğunu söylemişti.

DERTLERİ LİBYA'DA HUZURMUŞ

CHP olarak Libya'da huzur ve istikrar istediklerini belirten Çeviköz, "Libya konusunda CHP olarak isteğimiz, Trablus'taki hükümet ve Tobruk'taki Temsilciler Meclisi arasındaki savaşın barışçıl yöntemlerle sona ermesi ve Libya'nın bir an önce huzur ve istikrara kavuşmasıdır" ifadeleriyle Hafter'in sözcülüğünü üstlenmişti.

ALMAN GAZETEYE RÖPORTAJ VERDİ

Türkiye attığı sağlam adımlarla Libya'da darbeci Hafter'i köşeye sıkıştırmakla kalmadı aynı zamanda Libya'da adeta akışa çomak sokarak birçok ülkenin kurduğu planları çöpe attı. Meşru hükümetin (UHM) yanında durarak Libya'nın çıkarlarını korumaya alan Türkiye'ye karşı birçok ülke darbecilerin yanında yer almaya devam ediyor.

Libya'da UHM güçlerinin Hafter'e karşı üstünlük kurmasının en önemli nedeni olan Türkiye ikili ilişkiler konusunda da büyük yol kat ederek bu ülkede iki askeri üs kurma kararı aldı.

Darbeci güçlerin her dönemde destekçisi olan ''demokrasinin beşiği'' sayılan Avrupa devletleri Libya'da da darbeci Hafter'i destekleyerek ikiyüzlü tavırlarını bir kez daha göstermişti. Türkiye dışarıda darbe destekçisi devletlerle mücadele ederken içeride de CHP'nin Libya'da kurulacak olan askeri üs kararına gösterdiği tepkilerle uğraşıyor.

Alman Frankfurter Allgemeine’ye konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ahmet Ünal Çeviköz, Türkiye’nin meşru Libya hükümetine verdiği desteğe karşı çıktı.

Ünal, verdiği röportajda, Türkiye’nin bölgede kuracağı bir askeri üssün, Libya’nın iç işlerine müdahale etmek olduğunu ileri sürdü. Türkiye’nin, Orta Doğu’da sert bir politika izlediğini söyleyen Çeviköz, Libya’da kurulacak bir üssün ülkeyi iç savaşın eşiğine getireceğini iddia etti.

Türkiye’nin, Arap dünyasındaki müttefiklerini “kaybetmemesi” gerektiğini savunan Çeviköz, Libya’nın Mısır hükümeti için de bir güvenlik meselesi olduğunu söyleyerek, Sisi hükümetinin Türkiye’ye yönelik itirazlarını da haklı çıkarmaya çalıştı.

 

HABER7

Güncellenme Tarihi : 14.7.2020 14:28

İLGİLİ HABERLER