Gündem
  • 29.4.2013 16:13

CHP’den Başbakan’a "ayran" eleştirisi

Loğoğlu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin dış politikasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin, İsrail ile ilişkilerinin yumuşamasını baştan beri memnuniyetle karşıladıklarını belirten Loğoğlu, ancak bu sürecin iyi gitmediğini gözlemlediklerini söyledi. AK Parti’nin iddia ettiğinin aksine, Türkiye’nin beklediği özrün İsrail tarafından yerine getirilmediğini söyleyen Loğoğlu, İsrail parlamentosunun, sözde Ermeni soykırımını görüşmeye başladığını, Türkiye ile İsrail ilişkilerinin normalleşme sürecine girdiği dönemde, böyle bir adımın karşı tarafın samimiyetine dair soru işaretlerini akla getirdiğini ifade etti. Gazze’de ablukanın kalkmadığını, İsrail’in Gazze’nin bazı bölgelerine hava saldırıları düzenlediğini belirtti. Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybeden vatandaşların ailelerine, davalardan vazgeçilmesi yönünde baskı yapıldığını belirten Loğoğlu, bunu kınadıklarını ifade etti.
Suriye konusuna değine Loğoğlu, Suriye’de kimyasal silah kullanıldığına ilişkin iddiaları anımsattı. Irak’tan alınan derslerin de etkisiyle hem ABD hem Avrupa’nın bu iddialar konusunda temkinli davrandığını belirten Loğoğlu, Suriye rejiminin ise bu iddiaları kesin şekilde reddettiğine işaret etti. Loğoğlu, "Eğer durum, Suriye rejiminin iddia ettiği gibiyse bu konuda uluslararası topluma, özellikle BM bünyesinde oluşturulacak, dengeli, tarafsız, bilim insanlarından oluşan heyete, Suriye’nin kapılarını açması, bu konunun araştırılmasının sağlanması lazım. Bu konuda Suriye rejimine çağrıda bulunuyoruz’’ dedi. Suriyeli muhaliflerin bayrağının, Çanakkale kara savaşlarının 98. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen törenlerde Gelibolu’da göndere çekilmesini eleştiren Loğoğlu, "Suriyeli muhalifler, Çanakkale savaşlarına katıldılar mı? Suriye’de herkesin tanıdığı bir devlet var da bizim mi haberimiz mi yok? Suriye’de rejim mi değişti, yeni bir devlet mi kuruldu, hangi ülkenin bayrağı bu? Hangi hak ve gerekçeyle bu yapılabilir? Bu Türk milletine ve şehitlerine karşı yapılan bir saygısızlık, Dışişleri Bakanı susuyor, Gençlik ve Spor Bakanı ise engin tarih bilgisi ve ucuz söylemle durumu izah etmeye çalışıyor. Ben utanıyorum, Türkiye’nin böyle bir noktaya gelmiş olması" diye konuştu.

"AYRAN" KONUSU
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ’Ayran milli içkimizdir’ sözlerine de atıfta bulunan Loğoğlu, "Ayran içki değil, içecektir, hepimizin sevdiği bir şeydir. Günlerdir Türkiye, böyle bir şeyle meşgul ediliyor. Türkiye, bugün sadece kötü yönetilmiyor, ciddiyetsizlik içine sürülen bir ülke haline geldi. En eften püften konular, kamuoyumuzu günlerce meşgul ediyor. Akil adamlara şöyle olmuş, böyle olmuş. O bunu demiş, ona karşı çıkmış Bunlarla meşgul olan bir ülke" dedi.
Ulaştırma, Habercilik ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım’ın sözlerini de eleştiren Loğoğlu, "Hükümet yetkililerini son günlerde pazarlık telaşı aldı. Pazarlık yapmıyoruz diyenler, dil sürçmesi ama Freud psikolojini bilenler bilir. Bir bakan ’4 T’yi pazarlık konusu yaptık, tek bayram, tek millet, tek vatan’ diyor. Yapmadık demesi lazım. Freud psikolojisine göre, gerçekler bazen dil sürçmesiyle ortaya çıkan konulardır" dedi. Loğoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, 1 Mayıs’ta KKTC’ye gideceğini, burada bir programa katılacağını, daha sonra KKTC Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Başbakan ile görüşeceğini bildirdi.
Loğoğlu, açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir soru üzerine Loğoğlu, "Eğer PKK, Öcalan, Kandil’den duyduğumuz bu ifadeler gerçeği yansıtmıyorsa, böyle pazarlık yapılmadıysa bu konuda konuşması gereken öbür taraf var. Öbür taraf kim, Adalet ve Kalkınma Partisi ve onun Genel Başkanı. Masanın ucunda Öcalan ve Sayın Erdoğan var. Öcalan konuşuyor ama Sayın Erdoğan konuşmuyor. Biz Erdoğan, konuşsun diyoruz. Türkiye’de terör sona erecek diye dünya ayağa kalkmış ama nelerin konuşulduğunu, nelerin karşılıklı olarak bağlandığını bilmiyoruz. Sadece yorum yoluyla, o da masanın bir ucunda olan Öcalan, PKK ve Kandil’in açıklamalarına dayanarak bu yorumları yapıyoruz. Bundan büyük rahatsızlık duyuyoruz" dedi.
(İHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:47

İLGİLİ HABERLER