Ekonomi
  • 31.7.2008 16:24

CHP, FINDIĞA EN AZ 6.5 YTL FİYAT VERİLMESİNİ İSTEDİ

ZAFER ÇAKMAK
ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu, fındık üreticilerinin yaşadığı sorunlarla ilgili bölge milletvekilleriyle birlikte TBMM'de basın toplantısı düzenledi. CHP'liler, basın toplantısını Karadeniz'den getirilen yeşil fındıkların önünde yaptı. Türkiye'nin fındık üretiminde dünyada bir numara olduğunu ancak buna rağmen piyasanın başka ülkeler tarafından kontrol edildiğini belirten Kılıçdaroğlu, fındıkta kaygı verici bir durumla karşı karşıya olduklarını ifade etti. Fındık taban fiyatının açıklanmaması
sebebiyle üreticinin büyük bir tedirginlik yaşadığını kaydeden Kılıçdaroğlu, taban fiyatın bir an önce açıklanması gerektiğini belirtti.
CHP Ordu Milletvekili Rahmi Güner ise, masanın üzerinde duran fındıkları göstererek, bu fındığın dünyanın en kaliteli fındığı olduğunu vurguladı. Ordu, Giresun ve Trabzon'da üretilen fındığın ABD, İtalya, İspanya ve Gürcistan'da üretilen fındıkla kıyaslanamayacağını söyleyen Güner, hem kalite, hem randıman, hem de tat bakımından bu üç ilin fındığının dünyanın en iyi fındığı olduğunu dile getirdi. Güner, "Biz ABD'nin, İtalya'nın, İspanya'nın fındığını bahçeden toplamıyoruz bile" diye konuştu.
Bu yılki rekoltenin kasıtlı olarak yüksek gösterildiğini öne süren Güner, bunun fındık fiyatının düşürülmesi için bir oyun olduğunu savundu. Güner, 3 YTL fındık fiyatından bahsedildiğine işaret ederek, bunun komisyoncuların ve onların işbirlikçisi olan ihracatçıların istediği fiyat olduğunu kaydetti.
Basın toplantısının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu, fındığa ne kadar taban fiyat verilmesini istedikleri sorusu üzerine, geçen yıl verilen fiyattan düşük bir fiyat verilmemesi gerektiğini söyledi. CHP'nin geçen yıl fındığa 6.5 YTL fiyat verilmesi gerektiğini açıkladığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, bu yıl verilecek rakamın da bunun altında olmaması gerektiğini düşündüklerini bildirdi.
CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi ise, bundan önceki yıllarda fındık taban fiyatının Haziran-Temmuz aylarında açıklandığına işaret ederek, fındık toplanırken fiyat açıklanması gibi bir durumun hiçbir zaman söz konusu olmadığını söyledi. Hamzaçebi şu anda fındığın toplanmaya başlandığını söyledi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 07:26

İLGİLİ HABERLER