Asayiş
  • 1.10.2008 14:13

CHP, HÜKÜMETİ KRİZE ÖNLEM ALMAYA ÇAĞIRDI

ANKARA - CHP Genel Saymanı ve Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Sözcüsü Mustafa Özyürek, ABD'de başlayan finansal kriz nedeniyle hükümetin acil önlem alması gerektiğini belirterek, hükümetin öncelikle Ekonomik ve Sosyal Konseyi toplamasını, sendikalara ve iş dünyasına bilgi vermesini ve görüşlerini almasını istedi.
     Özyürek, dünyanın ABD'de başlayan krizden çok olumsuz etkilendiğini, Türkiye'nin de bundan etkinlenmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.
     Bu nedenle hükümetin bazı acil önlemler alması gerektiğini ifade eden Özyürek, ''Hükümet öncelikle Ekonomik ve Sosyal Konseyi toplamalı, sendikalara ve iş dünyasına bilgi vermeli ve onların görüşlerini almalıdır'' dedi.
     Özyürek, hükümetin ayrıca, TBMM ve TBMM'de gurubu bulunan siyasi partileri de krizin boyutları, Türkiye'ye etkileri ve almayı düşündüğü önlemler konusunda bilgilendirmesi gerektiğini kaydetti.
     Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu gibi denetleyici ve düzenleyici kurulların siyasi baskılardan arındırılmasını isteyen Özyürek, bu kurulların bankaları ve finans kurumlarını etkin şekilde denetlemesinin gerekliliğini vurguladı.
     Yabancı sermayeli bankaların fon hareketlerinin dikkatle izlenmesi, amaç dışı, yaşa dışı fon çıkışlarının mutlaka denetim altına alınması gerektiğini ifade eden Özyürek, şöyle devam etti:
     ''Hükümet, dünyadaki ekonomik krizin sonuçlarını düşünerek, Ziraat ve Halk Bankasını özelleştirmekten vazgeçmelidir. 'Bütün bankalar özel sektörün elinde olsun, en iyi o şekliyle çalışır' anlayışı son krizle iflas etmiştir. Devletin finans sektörüne müdahale edecek araçları elinde bulundurması gerekir. Bunlar da sermaye çoğunluğu devlette olan bankalardır. O nedenle Ziraat ve Halk Bankası mutlaka devletin elinde olmalıdır ki bir kriz anında devlet finans sektörüne rahatlıkla müdahale edebilsin.''

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:49

İLGİLİ HABERLER