Asayiş
  • 10.7.2009 00:00

CHP, RÜTBESİZ ÖLÜM İÇİN SORUŞTURMA İSTEDİ!..

Askeri kampa alınmayınca kaçak girmek istemiş, direkte akıma kapılmıştı Emrah'ın ölümünde TREDAŞ'a soruşturma

TEKİRDAĞ'ın Marmara Ereğlisi İlçesi'nde, subay ve astsubaylarla, yakınlarının faydalandığı tesisin plajına yüzmek için giden, babaları astsubay olan 3 arkadaşı alınan, kendisi ise babası uzman çavuş olduğu için alınmayınca tel örgülerden atlayarak içeri kaçak girmek için çıktığı elektrik direğinde akımına kapılan 16 yaşındaki Emrah Uçar'ın ölümüyle ilgili TREDAŞ görevlileri hakkında soruşturma başlatıldı. Bu arada CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'e, olayla ilgili Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün yanıtlaması istemisyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Çorlu'daki askeri lojmanlarda oturan, Rüştü Uzel Endüstri Meslek Lisesi Ahşap Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Emrah Uçar, geçen salı günü 3 arkadaşıyla birlikte yüzmek için Marmara Ereğlisi sahilinde bulunan subay ve astsubaylarla, yakınlarının faydalandığı askeri tesise girmek istedi. Kampın girişindeki görevli askerler, kimlik kontrolü yaparak Uçar'ın 3 arkadaşını babaları astsubay olduğu için içeri aldı. Ancak babası uzman çavuş olan Emrah Uçar'ın kampa alınmadı. Nizamiye görevlisinin izin vermemesi üzerine, 3 genç içeri girerken dışarıda kalan arkadaşlarının da tel örgüden atlayarak içeri girmesini istedi.

Günü arkadaşlarıyla birlikte geçirmek isteyen Emrah Uçar, tel örgülerden atlayarak içeri girmek istedi. Emrah, dışarıda bulunan elektrik direğine tırmanarak tel örgülerin üstüne geçip, buradan plaj sahasına atlamak istedi. Ancak bu sırada elektrik direğindeki kaçak nedeniyle akıma kapılan Emrah, yere düştü. Kampın iç bölümünde bekleyen arkadaşları durumu hemen görevlilere haber vererek yardım istedi. Kampta görevli sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Çorlu Asker Hastanesi'ne kaldırılan Emrah Uçar yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak öldü. Çorlu'da 5'inci Kolordu Komutanlığı'nda görevli 22 yıllık İkmal Uzman Çavuş Ali Uçar'ın tek oğlu Emrah'ın ölüm haberiyle yıkıldı.

TREDAŞ'A SORUŞTURMA

Marmara Ereğlisi Cumhuriyet Başsavcılığı, Çorlu Rüştü Uzel Endüstri Meslek Lisesi Ahşap Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Emrah Uçar'ın askeri kampa tel örgüleri aşıp kaçak girmek isterken tırmandığı elektrik direğinde akıma kapılarak ölmesiyle ilgili başlattığı soruşturmayı sürdürüyor.

Arkadaşlarının ölümüne tanık olan 3 arkadaşın ifadesine başvuran Cumhuriyet Savcılığı yetkilileri, kaçak yapan elektrik direğinin bulunduğu bölgeden sorumlu TREDAŞ yetkilileri ve görevlileri hakkında soruşturma başlattı. Savcılık, olayda ihmal ve kusur olup olmadığının belirlenmesi için bilirkişi incelemesi yaptıracak. Bilirkişi raporuna göre savcılık kararını verecek.

Emrah Uçar'ın cenazesi ise yapılan otopsinin ardından dün Edirne'nin Uzunköprü İlçesi'nde gözyaşları içerisinde toprağa verildi.

SEVİGEN'DEN SORU ÖNERGESİ

Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Sevigen, 16 yaşındaki Emrah Uçar'ın, arkadaşlarıyla birlikte Tekirdağ Marmara Ereğlisi'nde subay ve astsubayların yararlandığı askeri tesislere girmek isterken, görevlilerin ‘rütbe ayrımı’ gerekçesiyle babaları astsubay olan çocukların havuza girişine izin verdiğini, ancak babası uzman çavuş rütbesinde olduğu için kendisine izin verilmediğini belirterek, bunun üzerine Uçar'ın, tel örgüleri aşarak tesise girmeye çalışırken elektrik çarpması sonucu yaşamını yitirdiğini ifade etti.

Rütbe gerekçe gösterilerek sınıf ayrımının eşlere, çocuklara yansıtılmasının doğru olup olmadığını soran Sevigen, “Babalarının iş yerlerindeki konumlarının, sosyal tesislerde sanki o rütbenin sahibi çocuklarmış gibi bu davranışlara maruz kalmalarını nasıl açıklıyorsunuz? Aynı devlete hizmet eden, aynı kurum çatısı altında çalışan, aynı lojmanda oturan insanların sosyal tesislerde ayrıştırılmasını hangi sebeple açıklıyorsunuz” dedi.

Askeri tesislere girerken çocuklara ve eşlere rütbe ayırımı uygulaması yapılıp yapılmadığını öğrenmek isteyen Sevigen, bir gencin ölümüne neden olan uygulamanın kaldırılmasının düşünülüp düşünülmediğini, ayrıca askeri sosyal tesislerde konuyla ilgili düzenleme yapılıp yapılmayacağını ve sorumlular hakkında nasıl bir işlem yapılacağını sordu. Sevigen, “Rütbeler babaların görevlerinin düzeni ve hiyerarşik yapısının korunması için midir, yoksa eşlerin ve çocukların toplum içindeki yerlerini, statülerini belirlemek için midir? Babalarının rütbesi farklı olan çocukların aynı denizde yüzmesi, aynı parkta oynaması ve aynı sahayı kullanmasının ne gibi sakıncaları vardır?” dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:22

İLGİLİ HABERLER