Gündem
  • 28.4.2013 01:04

CHP sürecin dışında kalacak...

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, partisinin Giresun İl Başkanlığı'nda düzenlenen 'Yeni Anayasa' konulu konferansa katıldı. Şentop, "Anayasanın bir sözü, bir de ruhu var. 'Anayasanın ruhu' ifadesi sadece bir yorum değil. Türkiye’nin anayasa problemi ancak 1982 anayasası ruhunu teslim ederse sona erecektir.  Anayasanın ruhu dediğimiz şey Türkiye’de bürokratik, oligarşik, vesayetçi bir iktidara, hukuki meşruiyet zemini sağlamasıdır. Yeni anayasa meselesi eski anayasayı tasfiye etmek bakımından çok önemlidir. Eski anayasanın zihniyet dünyasını tasfiye etmek bakımından çok önemlidir. Eğer biz anayasayı iktidar kaynağı olmaktan çıkarırsak anayasalar gerçek yerine oturacağı için önemli bir metin olmaktan da çıkacaktır. Anayasa konusundaki bu süreçle ilgili ısrarımız sadece bir anayasa metninin ortaya çıkması yönünde olmamalı. Türkiye’de anayasayla ilgili algının yeniden inşa edilmesi, eski algının tasfiye edilmesi olarak bakıyoruz” dedi.


CHP SÜRECİN DIŞINDA KALACAK


Anayasanın maddeleriyle uğraşmanın bir teferruat meselesi olduğunu ve önce anayasayla ilgili zihniyetin düzeltilmesi gerektiğine değinen Şentop, şöyle devam etti: "Diğer partilerle bu konuda anlaşmamız mümkün olmuyor. CHP son iki haftadır, ‘Bu meclisin yeni anayasa yapma yetkisi yoktur ancak anayasa değişikliği yapabilir. Bu bir kurucu iktidar yetkisidir. Bu parlamento kurucu iktidar yetkisi kullanamaz’ diyor. Fakat CHP bu görüşü benimsiyor olsaydı 18 aydır komisyonda çalışmaması lazımdı. Aslında basit bir şark kurnazlığı yapmaya çalışıyor. Gördük ki bu süreç devam ediyor. CHP bu sürecin dışında kalacak, çünkü artık öyle bir noktaya geliyoruz. Salı günü tekrar müzakere edeceğiz konuyu.”


BAŞKANLIK SİSTEMİ GELİRSE


Başkanlık sistemine de değinen Şentop, “Diğer partiler niye karşı çıkıyorlar? Çünkü başkanlık sistemi gelirse CHP de MHP de yürütmede, yani hükümette yer alma ihtimalini ebediyen kaybedecek. Çünkü hükümet demek başkan demek. Başkan da yüzde 50’yle seçilmek durumunda. Bir CHP’li adayın yüzde 50 alması mümkün mü, değil. MHP’li adayın alabilmesi mümkün mü, değil. O zaman başkanlık sistemi gelirse CHP de MHP de ebediyen hükümette yer alamayacak” diye konuştu.


Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop, çözüm süreci ile ilgili de şu ifadeleri kullandı: "Terör bitecek de silahlar susacak da neyin karşılığında?' diye soruyorlar. Bu çok basit. 2002’den bu yana Ak Parti’nin yaptıkları karşılığında. Yani çözüm süreci bugün veya iki ay önce başlamış bir süreç değil. Ak Parti 2002’de iktidara geldi ve o günden bu yana Türkiye’nin geneline olarak yaptığı uygulamalarla, icraatlarla, bölgede terörün dayanağı olabilecek sosyal dayanakları ortadan kaldırdı. Ak Parti iktidara geldikten tam 12 gün sonra olağanüstü hali kaldırdı. Bölgede ondan sonra temel hak ve hürriyetlerle ilgili birçok değişiklik yapıldı. Bütün bunlar artık terörün bahane olarak kullanabileceği gerekçelerini ortadan kaldırdı."

Bu arada konferansı dinlemeye gelen bir kişi baygınlık geçirdi. Alkollü olduğu öğrenilen ve kolonya dökülerek ayıltılmaya çalışılan vatandaş, parti binasına çağrılan ambulansla hastaneye götürüldü.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:50

İLGİLİ HABERLER