Gündem
  • 23.5.2013 13:28

CHP ve BDP anlaştı mı ?

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, AK Parti’nin başkanlık sisteminde ısrarı nedeniyle Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun tıkandığını savunarak, “Adalet ve Kalkınma Partisi başkanlık sistemi önerisini geri çekmelidir” dedi.

Hamzaçebi, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. AK Parti’nin başkanlık sisteminde ısrarı nedeniyle Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının tıkandığını belirten Hamzaçebi, partilerin uzlaştıkları madde sayısının artmasına rağmen başkanlık sistemi nedeniyle yasama ve yürütme bölümlerinin görüşülemediğini söyledi. Hamzaçebi, “Bu bölümü içeren 80 madde var, bunların 41’i başkanlık sistemi ile ilgilidir. Türkiye yeni bir anayasa yapacaksa Adalet ve Kalkınma Partisi başkanlık sistemi önerisini geri çekmelidir” dedi.

"2014’te 3 sandık" konusu

Başbakan Erdoğan’ın ‘2014’te 3 sandık olabilir’ sözlerini anımsatan Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan’ın bu sözlerinden Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda bir uzlaşma aramayacağını göstergesi olduğunu söyledi. AK Parti’nin önerdiği başkanlık sisteminin dünyada hiçbir örneğinin bulunmadığını ifade eden Hamzaçebi, “Sayın Erdoğan’ı ömür boyu başkan yapmak isteyen sistem var. BDP ve PKK’ya vermiş olduğu sözlerin ertelenmesi anlamındadır. ‘Beni önce Cumhurbaşkanı seçim daha sonra size verdiğimiz sözleri referanduma sunalım’ önerisidir” diye konuştu.

Alkol düzenlemesi

Hamzaçebi, TBMM Genel Kurulu’nda bugün görüşülecek olan alkol düzenlemesini de içeren yasa görüşmelerine değindi. Devletin alkol bağımlılığını önleyecek düzenlemelerin yapması gerektiğine işaret eden Hamzaçebi, “Hiç kimse alkol tüketimi teşvik etmeyi savunamaz ama hiç kimse faşizmi de savunamaz. Bu yüzde 48 oy alan AKP’nin toplunun geri kalan yüzde 52’sini dikkate almaksızın bireyin özel hayatına müdahale etme anlayışını yansıtmaktadır. Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun başkanlık nedeniyle kilitleyen AKP, başkanlık sistemi olmasa bile tek adamın ne olduğunun örneklerini vermektedir. Türkiye’de otoriter rejime doğru bir gidiş vardır. Böyle bir sistemin başkanlık sistemi ile sonuçlanması halinde Türkiye’de özgürlüklerin kalkacağı çok açıktır. Elbette ki alkollü içkilerin kullanılması özendirilmeyecektir. Tasarıda bununla ilgili maddeler olumludur. Ama bireyin yaşam alanını gasp eden maddelerde var. Üniversite kampüsünde yer alan restorana akademisyen, onların misafirleri oturup bir kutu bira içemeyecektir. Bu doğrudan insanımızın yaşam alanına ihlal amacını taşımaktadır. Bütün ruhsatlar ileride AKP tarafından verilecektir. 2 Abdülhamit dahi çok daha özgürlükçüydü. 2. Abdülhamit düzenlemelerine bakın bugünkü hükümetin çok daha ilerisinde düzenlemelerin olduğunu görürsünüz. Tasarının bir kısım hükümlerini aşırı derece sert olduğunu düşünüyoruz” dedi.

CHP ve BDP anlaştı mı ?

Hamzaçebi, basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda BDP ve CHP’nin teröristlerin de milletvekili olmasına olanak sağlayan madde üzerinde anlaştıkları yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine Hamzaçebi, “Teröristlerin milletvekili olması gibi bir düzenleme CHP’nin desteğini alamaz. Ama bugün Silivri’de yer alan milletvekillerimiz terörist sıfatıyla yargılanmaktadır. Bunların ikisi birbirinden farklıdır. Terörist diye suçlanarak onun seçme ve seçilme hakkının alınması doğru değildir. Ama terör örgütü üyesi olup insanların canını alanların milletvekili seçilmesine CHP destek vermez” dedi.

Bir gazetecinin ‘Murat Karayılan örneği veriliyor’ yönündeki sözleri üzerine Hamzaçebi, “Bunlar doğru örnek değildir. Bunlar konuyu saptırmaktan başka bir şey değil. Karayılan 2011 yılından önce seçimlere girebiliyor muydu?” diye konuştu.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda kamuoyunda Hakan Şükür maddesi olarak bilenen milletvekillerin ikinci iş yapmasını yasaklayan maddede uzlaşma sağlandığına ilişkin haberlerin anımsatılması üzerine Hamzaçebi, “Demek ki öyle bir mutabakat sağlanmış. Dört parti mutabakat sağlandıysa sorun yok” dedi.

Kozakçıoğlu’nun ölümü

Direksiyonda sigara yasağının geleceğine ilişkin soru üzerine Hamzaçebi, sigara yasağını birçok kamusal alanda olabileceğini ancak vatandaşın kendi otomobilinde yasaklanmasının doğru olmadığını söyledi. OHAL eski Valisi Hayri Kozakçıoğlu’nun ölümüne ilişkin soruya Hamzaçebi, “Allah rahmet eylesin Allah ailesine sabır versin” dedi.

Akil insanlar heyetinde yer alan Kadir İnanır’ın kendisini eleştirenlere dava açacağına ilişkin açıklamasının anımsatılması üzerine Hamzaçebi, “Kadir İnanır’ı severim çok iyi aktördür. Kişisel dostluğum vardır. Kadir İnanır kimsenin sözcüsü değildir. Kendine bir doğru bulmuştur. Kadir İnanır’ın tercihlerine faaliyetlerine saygı gösteriyorum” diye konuştu.

(İHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:05

İLGİLİ HABERLER