Gündem
  • 29.10.2008 11:46

CHP'DEN GÜL BOYKOTU...

Türkiye Cumhuriyeti 85 yaşında. Resmi Kutlamalar Anıtkabir'den başladı. Anıtkabir'deki tören için devlet erkanı saat 08.45'te yerini altı. Cumhurbaşkanı Gül başkanlığındaki devlet erkanı Atatürk'ün kabrine çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu.

Gül'ün Anıtkabir özel defterini imzalamasının ardından tören alanındaki Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ve öğrenciler Atatürk'ün kabri önünden saygı geçişi yaptılar. Cumhurbaşkanı Gül daha sonra TBMM'ye geçerek kutlamaları kabul etti.

CHP BOYKOT EDERKEN, 1 VEKİL YANLIŞLIKLA MECLİS'E GELDİ...

Gül'ün 29 Ekim kutlamalarını kabul ettiği Meclis'teki törene bu yıl da CHP'nin boykotu damgasını vurdu... CHP'li bir milletvekili ise parti kararını unutmuş olsa gerek, Meclis'teki bayramlaşma törenine katıldı. CHP'den hiçbir arkadaşını törende göremeyince yaptığı yanlışı erken farkeden vekil, Meclis'i apar topar terk etti.

Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekiler, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçtiler. Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Gül, deftere şunları yazdı:

“Büyük Atatürk, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 85. yıl dönümünü gururla yaşıyoruz. Bize emanet ettiğin Cumhuriyeti gösterdiğin istikamette daha da yücelteceğimize ve işaret ettiğin muasır medeniyetlerin üzerine taşıyacağımıza söz veriyoruz. Ruhun şad olsun.”

Gül'ün Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalamasının ardından tören alanındaki Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ve öğrenciler, Atatürk'ün kabrinin önünden saygı geçişi yaptılar.

Anıtkabir'deki törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Bakanlar Kurulu üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Kuvvet Komutanları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, YSK Başkanı Muammer Aydın, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, Danıştay Başsavcısı Yılmaz Çimen, Danıştay Başkanvekili Sinan Yörükoğlu, milletvekilleri, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Valisi Kemal Önal, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, RTÜK Başkanı Zahid Akman, bazı siyasi parti temsilcileri ile diğer askeri ve mülki erkan katıldı.

Liderlerin bayram mesajları ise özetle şöyle:

Birlikte mücadele

Abdullah Gül (Cumhurbaşkanı) Türkiye, ülkenin bölünmez bütünlüğünü, milletin birlik ve beraberliğini tehdit eden teröre karşı uzun soluklu bir mücadele yürütmektedir. Demokrasi ve hukukun üstünlüğü temelinde, birlik ve beraberlik içinde yürütülen bu mücadele sonucunda, terör tehdidinin ülke gündeminden çıkarılacağına eminim.

Çağdaşlık ideali

Köksal Toptan (TBMM Başkanı) 85 yıldır bizlere ilham vermeye devam eden Cumhuriyetimizin temelinde, milletimizin özgürlüğe olan inancı ve çağdaşlaşma ideali yatmaktadır. Cumhuriyet, bizim için sadece bir yönetim şekli değil, aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi, toplumsal ve siyasal değişim projesidir. Türkiye, eşsiz fedakarlıklar sonucu birlik ve beraberlik içerisinde kurduğu Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırmayı başarmış bir ülkedir.

Kenetlenelim

Tayyip Erdoğan (Başbakan) Bugün, Atatürk’ün ’en büyük eserim’ dediği cumhuriyet değerlerimiz etrafında her zamankinden daha güçlü bir şekilde kenetlenme günüdür. Ben, etnik kökeni, inancı, yaşam biçimi ne olursa olsun hiç bir vatandaşımızın devletine, milletine, bayrağına, vatanına ve Cumhuriyet değerlerine sadakatinden asla şüphe duymuyorum. Unutmayalım ki, biz, en zor zamanlarında dünyaya sadakat ve vatanseverliğin eşsiz örneklerini göstererek bugünlere gelmiş büyük bir milletiz.

Aynı milletiz

Deniz Baykal (CHP Genel Başkanı) Cumhuriyet projesi bir toplumu, bir tarihi değiştirme, yenileme amacıyla gerçekleştirilmiş dünyanın en iddialı projelerinden birisidir. İşte bu nedenlerle günümüz, ’Cumhuriyet de bizim, demokrasi de, Atatürk de bizim, laiklik de, inancımız da bizim, dinimiz de, Kürdümüz, Lazımız, Çerkezimiz, Boşnağımız da bizim, alevimiz ve sünnimiz de’ deme günüdür. Cumhuriyetimizin 85. yılında, ’hepimiz aynı milletin, Türk milletinin bir parçasıyız’ deme kıvancıyla hem içte hem dışta başta terör olmak üzere ortak düşmanlarımıza birlikte tavır almalı, karşı koymalıyız.

Kaoslu kutlama

Devlet Bahçeli (MHP Genel Başkanı) Milli siyaset anlayışı karanlık odakların güdümünde, yerini adeta işgal yıllarındaki mandacı zihniyete terk etmiş ve ülke bütünlüğü büyük bir tehditle karşı karşıya bırakılmıştır. Alçakça ve sinsice sürdürülen psikolojik faaliyetler sonucu asil Türk gençliğinin ’düşünemez, üretemez, gelecekten kaygılı ve olanlara kayıtsız’ bir konumda olması hedeflenmiştir. Cumhuriyetimizin 85. yıl dönümünü, ne hazindir ki böylesine kaoslu bir ortamda kutluyoruz. Bu girdaptan kurtuluşumuzun reçetesi şudur: Milli menfaatlerimizin çerçevesinde, hiçbir siyasi kaygı taşımadan kenetlenmek.

Yaşasın Cumhuriyet

Cumhuriyetin kuruluşunun 85. yıldönümü kutlamaları tüm yurtta yürüyüşler ve törenlerle başladı. Dün Aydın’da gençler Cumhuriyete bağlılıklarının bayraklar ve Atatürk posterleriyle yaptıkları yürüyüşle gösterdi. İstanbul’da Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda tören düzenlendi. Afyonkarahisar’da Büyük Taaruz Şehitliği’ndeki ziyaretçileri görüntülemeye giden DHA muhabiri Onur Bayram, Atatürk’ün Kocatepe’deki ünlü pozunun ölümsüzleştirildiği heykelin fotoğrafı ile bir arkadaşının anıtın önünde cep telefonun ışığıyla havaya yansıttığı Ata’nın imzasını özel bir teknikle çekerek aynı karede buluşturdu. Genelkurmay Başkanlığı da, Cumhuriyet’in kuruluşunun 85. yıldönümü nedeniyle internet sitesinde 5 afişe yer verdi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 04:52

İLGİLİ HABERLER