Gündem
  • 28.9.2011 15:27

CHP'DEN ÖĞRETMENLERİ VE ÇEK MAĞDURLARINI SEVİNDİRECEK YASA TEKLİFİ

EDA IŞIK
Atanamayan öğretmenlere ilişkin yasa teklifi ile ilgili basın toplantısını teklifi veren Balıkesir milletvekili Namık Havutça yaptı. Konuşmasının başında terör örgütünün öğretmenleri kalkan olarak kullanmasın eleştiren Havutça, eski Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun seçimlerden önce verdiği vaatlerle atanamayan öğretmenlerin duygularını istismar ettiğini savundu. Havutça, kendi verdiği 7 maddelik teklif hakkında bilgi verdi.
Havutça, verdiği teklifin atanamayan öğretmenlere bir özür için fırsat olduğunu düşündüğünü ifade etti. Havutça'nın verdiği kanun teklifi, atanamayan öğretmenlerin boş kadrolara atanması ve öğretim yılına hazırlık ödeneğinin 1. ve 4. derece kademe öğretmen maaşı neti kadar ödenmesini içeriyor.
CHP'de ikinci yasa teklifini ise Ankara milletvekili Sinan Aygün verdi. Çek mağdurlarının mağduriyetinin giderilmesini içeren 8 maddelik kanun teklifi veren Aygün, çek mağduru birkaç aile ile birlikte basın toplantısı yaptı. Karşılıksız çek suçunda yaklaşık 10 bin kişinin cezaevinde yattığını belirten Aygün, 50 bin adet çek dosyasının Yargıtay'da karar aşamasında olduğunu 110 bin adet dosyanın ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda beklediğini söyledi. Yapılan yasa değişikliği ile Yargıtay'da çek davalarına bakan 4 dairenin daha açıldığını anımsatan Aygün, "Ama yine sonuç yok" dedi.
Aygün, çek mağdurlarının devlete olan borçlanmadan dolayı cezaevine girdiğini belirterek, "Devlet resmen fidyecilik yapıyor. Senet, kredi kartı borcundan dolayı cezaevine girmiyorsunuz, çekten dolayı giriyorsunuz" dedi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin hiç kimsenin borcundan dolayı özgürlüğünden yoksun bırakılamayacağına ilişkin kararı olduğunu belirten Aygün, çek yüzünden cezaevine düşen insanların birçoğunun çocuklarının kötü yola düştüğünü düşündüğünü söyledi. Aygün, iktidarın bu yasa teklifini CHP verdiği için desteklememesi durumunda imzasını kaldıracağını ve iktidarın bu yönde vereceği kanun teklifini hem kendisi hem de partisinin destekleyeceğini söyledi.
Basın toplantısında bulunan ve eşi karşılıksız çek yüzünden 7 ay cezaevinde bulunan Yurdanur Gödek isimli kadın ise yaşadığı sıkıntıları anlattı. Çocuklarının bu nedenle psikolojilerini bozulduğunu belirten Gödek, küçük çocuğunu ise okula gönderemediğini anlattı. Gödek, eşinin çekleri düzenli olarak ödediğini son iki taksitinde ise alacaklarını alamadığı için ödeme sıkıntısı içine girdiğini ve bu nedenle cezaevine düştüğünü söyledi.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 13:39

İLGİLİ HABERLER