Ekonomi
  • 29.9.2010 15:41

CHP'DEN VERGİ VE PRİM BORÇLARI YASA TEKLİFİ

TBMM - CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Kaptan ile TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, teklif hakkında bilgi verdi, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.
Hamzaçebi, Türkiye'nin 2000 yılında ağır bir ekonomik kriz geçirdiğini, ekonominin olağanüstü küçüldüğünü belirterek, bu tür krizlerin ardından işletmelerin rahatlatılması gerektiğini vurguladı.
Şimdiye kadar işletmeleri rahatlatacak herhangi bir paketin yürürlüğe konulmadığını iddia eden Hamzaçebi, kriz döneminde uygulanan birtakım önlemlerin ise sınırlı kaldığını savundu. 2009'da yaşanan ''çok yüksek küçülmenin gerisinde bu nedenin'' bulunduğunu öne süren Hamzaçebi, bütün ülkelerin maliye politikasında gevşemeye gittiğini, ancak Türkiye'nin oldukça sınırlı adım atabildiğini kaydetti.
İşletmelerin finansal açıdan hala zor durumda olduğunu belirten Hamzaçebi, esnafın, kredi faizlerinin yüzde 13'ten 10'a indirilmesi olanağından yararlanabilecek durumda olmadığını ifade etti.
Hamzaçebi, özetle şunları kaydetti:
''Çünkü daha gönce aldığı kredilerin borçlarını ödemeyecek durumdadır. O nedenle, vergi ve sigorta prim borçlarının ödenememesi haline son vermek ve mükellefleri rahatlatmak gerekir. CHP olarak bir kanun teklifi verdik. Vergi ve sigorta prim borçları 24 aya kadar taksitlendirilecek. Mükelleflerin gecikme zamları ve gecikme faizleri silinecek. Bunun yerine ödemede gecikilen her yıl için TÜFE oranında bir faiz uygulanacak. Halen gecikme faizi yüzde 24 düzeyindedir. Biz, her yıl için TÜFE oranında bir gecikme zammının uygulanmasını öngörüyoruz. 24 aya kadar olan taksitlendirme dönemi için yıllık yüzde 2 oranında bir taksitlendirme faizi uygulanmasını öngörüyoruz. Halen vergi borçlarının toplamı 35 milyar TL'dir. Bu borcun çok önemli bir kısmının bu imkanla tahsil edilmesi mümkündür. Teklifin bir an önce yasalaştırmak, ekonomideki sorunları önemli ölçüde çözecektir.''


-''TARİHİN EN YÜKSEK KURBAN FİYATLARI...''-

Bir başka soru üzerine de et fiyatlarının yükselmeye devam ettiğini ifade eden Hamzaçebi, ''Öyle anlaşılıyor ki Kurban Bayramı'nda kurbanlıkların fiyatları belki tarihin en yüksek fiyatları olarak karşımıza gelecektir. Çok ciddi bir sorundur. Hükümeti daha ciddi önlem almaya davet ediyorum'' dedi.
Hamzaçebi, Hükümetin, fiyatları aşağı çekmek açısından yerel yönetimlerin kurbanlık yerlerinden ecrimisil almamaları yönünde karar alabileceğini kaydetti.
CHP'li Hamzaçebi, orta ve uzun vadede sorunun, üreticilerin desteklenmesiyle aşılabileceğini vurguladı.
Hamzaçebi, ''orta vadeli program'' ve ''orta vadeli mali plan''ın yayınlanmamasını da eleştirdi. Hamzaçebi, orta vadeli programın 31 Mayıs, orta vadeli mali programın 15 Haziran tarihine kadar yayınlanması gerektiğini anımsattı.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 03:13

İLGİLİ HABERLER