Gündem
  • 21.9.2013 21:31

CHP'li Koç : 'Bu faşistçe bir zihniyet' diye kızıyorlar

"(Ana dilde eğitim tartışmaları) Hiçbir şekilde faşist, totaliter, reddedici, dışlayıcı ve ötekileştirici değiliz, tam tersine, bu suçlamaları yapanlar ilk önce kendi izledikleri siyasette hangi noktadalar, oraya baksınlar"
- "Her noktayı bir etnik temele oturtarak tartışmak yanlış, zarar getirir. Bunları aşmak zorundayız"

KOCAELİ (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, hiçbir şekilde faşist, totaliter, reddedici, dışlayıcı ve ötekileştirici olmadıklarını belirterek, "Tam tersine bu suçlamaları yapanlar ilk önce kendi izledikleri siyasette hangi noktadalar, oraya baksınlar" dedi.

Partisinin İzmit İlçe Teşkilatı'nı ziyaret eden Koç, yaptığı konuşmada, Türkiye'deki eğitim dilinin Türkçe olduğunu, herkesin ana dilini öğrenme ve kullanma hakkına sahip bulunduğunu söyledi.

Devletin bu konuda üzerine düşen görevi yerine getireceğini vurgulayan Koç, "Herkesin kültürüne, diline, inancına saygımız var. Resmi dil ve eğitim dili Türkçe. O nedenle bana bazı BDP'li arkadaşlar, 'Bu faşistçe bir zihniyet' diye kızıyorlar. Yapmayın, gözünüzü seviyim. Sen sadece ırk temelinde siyaset yapıyorsun, seninki faşitlik olmuyor da bizimki mi oluyor. Böyle bir şey olur mu? Sen önce silahın, terörün şantajı altında siyaset yapmaktan çık, ondan sonra CHP'ye laf söyle" diye konuştu.

Koç, kendisinin de bir kökeni olduğunu ifade ederek, herkesin bir bayrak altında birleştiğini, hiçkimsenin bir başkasını ayırt etme hakkı bulunmadığını savundu.

Kürtler'in, "PKK'nın silah ve terörle yürütmeye çalıştığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendi çıkarlarına yönelik uyguladığı siyasetle çember içerisine alındığını" iddia eden Koç, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu mu demokrasi? Bir demokrasiyi inanç ve etnik köken temelinde tarif etmek, kurumlarını ve kurallarını inanç temelinde ya da etnik yapının talepleri doğrultusunda oluşturmak, demokraside mümkün mü? Her inanç, her köken saygındır. Herkes eşit hak ve hukuku paylaşan eşit Cumhuriyet yurttaşı olmak durumundadır. Bize, 'İşte sen ana dilde eğitimi kabul etmedin' diye eleştiri yaptılar. Ana dili herkes öğrenebilir. Eğer birlikte yaşama iradesini koruyorsak, ayrılıkçı temelde başka bir amaca koşmuyorsak işte size Türkiye Cumhuriyeti Devleti. Dili de Türkçe. Ben senin dilini, kültürünü, yaşantını reddeden bir konumda değilim. Her noktayı bir etnik temele oturtarak tartışmak yanlış, zarar getirir. Bunları aşmak zorundayız. Hiçbir şekilde faşist, totaliter, reddedici, dışlayıcı ve ötekileştirici değiliz, tam tersine, bu suçlamaları yapanlar ilk önce kendi izledikleri siyasette hangi noktadalar, oraya baksınlar."
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:50

İLGİLİ HABERLER