Gündem
  • 24.10.2008 17:01

CHP'Lİ ÖZDEMİR, MAHKUMLARIN SIKINTILARINI ARGO KELİMELERLE GÜNDEME TAŞIDI

CHP Sivas Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Özdemir, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin tarafından cevaplanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesine tutuklu ve hükümlülerin sorunlarını gündeme getirdi. CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, tutuklu ve hükümlülerin, cezaevlerinde askeri disipline uymayanların cezalandırıldığını anlattıklarını belirterek, "Gerekçesi ne olursa olsun, insanların iç çamaşırları dahi çıkarıldıktan sonra güvenlik güçlerince eğiltilerek kıçlarının muayene edilmesi, insanlık onur ve haysiyetiyle bağdaşır mı?" diye sordu.
CHP Sivas Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Özdemir, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin tarafından cevaplanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesine tutuklu ve hükümlülerin sorunlarını gündeme getirdi. Özdemir, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri olarak daha önce Edirne ve Tekirdağ F Tipi Cezaevleri'ne yaptıkları ziyaretlerde görüştükleri tutuklu ve hükümlülerin tamamının cezaevlerinde yapılan günlük sayımlarda tek sıra hizaya geçerek askeri bir
disiplin içinde 'hazır ol'da tutulduklarını ifade ettiklerini kaydetti. Tutuklu ve hükümlülerin, askeri disipline uymayanların cezaevi görevlileri tarafından çeşitli cezalara çarptırıldıklarını ve dövüldüklerini anlattıklarını bildiren Özdemir, 23 Ekim'de ziyaret ettikleri Metris Cezaevi'nde de tutuklu ve hükümlülerin aynı uygulamalardan şikayet ettiklerini ifade etti. Mahkumların, Engin Ceber'in de ayakta sayım vermediği için gardiyanlar tarafından dövüldüğünü anlattıklarını söyleyen Özdemir, soru
önergesinde argo kelimelere de yer verdi. Özdemir, "Bu cezaevinde görüştüğümüz tutuklu ve hükümlüler, her tutuklu ve hükümlünün cezaevine ilk girişinde, cezaevinin girişinde bulunan bir bölümde üst aramalarının yapıldığını, bu aramalarda iç çamaşırları dahil çıkarılarak çırılçıplak soyundurulduklarını, daha sonra da öne doğru eğiltilerek zorla öksürtülüp makatlarına bakıldığını ifade etmişlerdir" dedi.
Özdemir, Bakan Şahin'e şu soruları yöneltti:
"Ceza ve tevkif evinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin, günlük sayımlarda askeri düzende hizaya geçip ayakta durmaları yasal bir zorunluluk mudur? Yoksa cezaevi yönetiminin keyfi bir uygulaması mıdır? Hasta ve rahatsız olan tutuklu ve hükümlülerin bu duruma uymadıkları takdirde cezalandırılmaları ne kadar adildir? Gerekçesi ne olursa olsun, insanların iç çamaşırları dahi çıkarıldıktan sonra güvenlik güçlerince eğiltilerek kıçlarının muayene edilmesi, insanlık onur ve haysiyetiyle bağdaşır mı? Cezaevlerinden gelen bu şikayetler hakkında herhangi bir işlem yapılmakta mıdır?."

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:01

İLGİLİ HABERLER