Gündem
  • 23.9.2013 02:19

CHP'li Öztrak'tan hükümete şok suçlama

Öztrak, CHP Tekirdağ İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, partisinin genel başkanlığı tarafından, 28 Eylül'de Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde, "Çiftçi Mitingi" düzenleneceğini söyledi.
Çiftçilerin her geçen yıl biraz daha fazla yüzünün asıldığını ve sıkıntı yaşadığını savunan Öztrak, "Geçen yıl yem fiyatları yüzde 10 artmış, su fiyatları yüzde 10 artmış, buna karşılık besinin fiyatı yüzde 20 düşmüş. O zaman ne yapacak besici? Besiyi değil, çiftliğini satmaya çalışacak. Bakıyoruz, İstanbul'dan, mesleği çiftçilik olmayan bazı insanlar, Trakyamız'da arazi topluyor. Çiftlikleri satın alıyorlar ve köylü giderek arazisiz, çiftliksiz, yoksul duruma düşüyor" diye konuştu.
Öztrak, Trakya Birlik'in açıkladığı ayçiçeği avans alım fiyatlarının geçen yıla göre çok düşük olduğunu, bu nedenle üreticinin sıkıntı yaşadığını ifade ederek, "2012 yılında ayçiçeğinin fiyatı 1,5 liraydı. Şu anda 1 lira 5 kuruş civarında. Mazot fiyatı yüzde 12 arttı, diğer girdiler yüzde 10'un üzerinde artmış ama ayçiçeği fiyatı geçen seneye göre yüzde 30 oranında düşmüş. Ayçiçeği üreticisinin yapabileceği bir tek şey var, arazisinin tapusunu götürüp ipotekliyse bankaya teslim etmek, traktörünün ruhsatını bankaya bırakmak" şeklinde konuştu.
Ayçiçeği üreticilerinin maduriyetini gidermek için CHP olarak önerilerde bulunduklarını dile getiren Öztrak, şöyle konuştu:
"Yöremizde ayçiçeği üreticilerinin yaptıkları toplantılardan gelen bilgileri de dikkate almak suretiyle bazı şeyler öneriyoruz. Meclise soru önergeleri verdik, basın toplantıları yaptık. Ayçiçeği üreticisinin mağduriyetini dile getirdik ama hükümete sesimizi duyurmak mümkün olmadı. Şunu söyledik; 'referans fiyat uygulamasına geçilsin'. En azından ithalatta bir asgari fiyat olsun ya da ithalatı tamamen yasaklayabiliyorsanız yasaklayın. Bire bir uygulamasına geçin ve bire biri de şöyle uygulayın dedik; 'Fabrikalar yüz ton, ikiyüz ton, bin ton yerli çekirdeği alsın. Ancak ondan sonra 100 ton ithalat yapabilsin.' Sonra bu 24 kuruş olan ayçiçek desteğini 50 kuruşa çıkarın dedik. Gelen cevap şu oldu; 'Bunun yaklaşık 175 milyon lira maliyeti var. Biz bütçede bu maliyetin altından kalkamayız.' Bugün, hükümetin yanlış politikalarının neden olduğu Suriye sorunu nedeniyle, bu ülkeye gelen sığınmacılara Türkiye 2,5 milyar dolar para ödüyor. Fakat kendi ayçiçeği üreticisine verecek 150-200 milyon dolar parası yok. Böyle bir şeyi kabul etmek mümkün değil."
Öztrak, 28 Eylül'de Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımıyla düzenlenecek olan "Çiftçi Mitingi"nde çiftçilerin sorunlarının dile getirileceğini belirtti.
"CHP hiç bir zaman terörün, teröristin yanında olmaz"
Öztrak bir soru üzerine, Ankara Dikmen'deki Emniyet Genel Müdürlüğüne ait binalara yapılan saldırıyı kınadığını, CHP'nin hiç bir terör hadisesinin yanında olmadığını ve olmayacağını ifade eti.
CHP'nin sosyal demokrat bir parti olduğunu vurgulayan Öztrak, "İnsan yaşamı, diline, dinine, cinsiyetine, rengine, ırkına bakmaksızın bizim için kutsaldır. Her türlü terör hadisesinin karşısında yer alırız" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:47

İLGİLİ HABERLER