Gündem
  • 30.9.2010 12:03

CHP'Lİ VEKİLLE İLGİLİ İLGİNÇ KARAR

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol’a 12 Eylül 2009’da Ankara’da kırmızı ışıkta geçtiği için 128 lira para cezası kesildi. Anadol, ise o tarihte İzmir’de olduğunu söyleyerek cezaya itiraz etti. Ankara 8. Sulh Ceza Mahkemesi ‘dokunulmazlık’ gerekçesiyle cezayı iptal etti.

Pek çok sürücünün yakındığı “gıyabında kesilen ve sonradan tebliğ edilen” trafik cezası uygulaması, ilginç bir yargı kararına yol açtı. Dokunulmazlıkların kaldırılması tartışmaları sürerken mahkeme kararıyla bir milletvekiline şimdi de “trafik cezası dokunulmazlığı” geldiği ortaya çıktı. İlginç mahkeme kararına yol açan olay şöyle gelişti....

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol’un özel aracına 12 Eylül 2009’da Ankara’da trafik suçu işlediği gerekçesiyle ceza kesildi. Ceza tutanağında Anadol’un otomobilinin 12 Eylül 2009’da Ankara İli Keçiören ilçesi Bağlarbaşı mahallesi Gelendost kavşağında kırmızı ışığı ihlal ettiği belirtildi. Anadol ise, o tarihlerde aracının Ankara’da değil İzmir’in Karşıyaka ilçesinde Atakent’te bulunan evinin otoparkında olduğunu belirterek bu cezaya itiraz etti ve olay mahkemeye taşındı. Cezaya itiraz eden Anadol, dilekçesinde 06 KA 090 plakalı Wolkswagen aracının 12 Eylül 2009’da ceza aldığına işaret ederek o tarihte TBMM’nin tatile girdiğini ve aracını İzmir Karşıyaka’daki evinin otoparkına bıraktığını öne sürdü. Anadol’un itirazı mahkeme kararına şöyle yansıdı: “Kemal Kıvılcım Anadol, söz konusu aracın trafik suçunun işlendiği iddia edilen 12 Eylül 2009 tarihinde de otoparkta olup Ankara İli Keçiören ilçesi Bağlarbaşı mahallesi Gelendost kavşağında hiçbir şekilde trafiğe çıkmadığı, ayrıca ceza tutanağı tebligatının usule uygun yapılmadığını, 7 gün geçtikten sonra yapıldığını belirterek idari yaptırım kararının kaldırılmasına karar verilmesini talep etmiştir.”

128 lira para cezası

Ankara 8. Sulh Ceza Mahkemesi Anadol’un gerekçesini inceledikten sonra 1 Aralık 2009’da ilginç bir karara imza attı. Mahkeme Hakimi Ali Yüksel, Kemal Anadol’un 2007 yılında milletvekili seçildiğinin TBMM tarafından bildirildiğini belirterek kararda şu ifadelere yer verdi: “TC Anayasası’nın 83/2 maddesi gereğince milletvekilleri hakkında işlem yapılamayacağından tutanak bu nedenle hukuka aykırı olduğundan 5326 sayılı Kabahatlar Kununun 28/8-b. maddesi gereğince idari yaptırım kararının kaldırılmasına karar vermek gerekmiştir.”

“Hüküm” bölümünde ise, yine aynı madde gereğince milletvekili hakkında işlem yapılamayacağının altı çizilerek, “Bu nedenle hukuka aykırı olduğundan tutanak ile düzenlenen 128 TL idari para cezası hukuka aykırı olduğundan ‘İdari yaptırım kararının kaldırılmasına’ dosyanın bir nüshasının Ankara Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, Yeğenbey Vergi Dairesi’ne gönderilmesine, dosyanın TBMM Başkanlığı’na gönderilmesine karar verilmiştir” denildi. Mahkeme 1 Aralık 2009’da kararı kesinleştirdi. Deniz GÜÇER / VATAN

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 03:11

İLGİLİ HABERLER