Gündem
  • 27.2.2013 15:36

CHP'nin İstanbul adayı İnce mi?

EDA IŞIK
ANKARA -
İnce, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın ABD’deki başkanlık sistemi ile ilgili ‘Obama’nın zavallı bir durumu var’ sözlerine atıfta bulunan İnce, “Irak’ta Türk askerinin başına çuval geçirilirken bir şeyler yapamayanlar mı, Başbakanla konuşan Obama’nın beyzbol sopalı fotoğrafının yayınlanmasını bir şey diyemeyenler mi zavallı, yoksa Obama mı?” dedi. Bozdağ’ın , Atatürk ve İnönü’yü örnek vererek ‘Obama’dan daha güçlü başkanlardı’ ifadelerine değinen İnce, Bozdağ’ın başkanlık sistemi ile Meclis hükümetini ayırt edemeyen bir başbakan yardımcısı olduğunu söyledi. BDP’li heyete İmralı’ya giderken farklı bir muamele uygulandığını belirten İnce, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’u Silivri’deki ziyaretinde kendisinin didik didik arandığını söyledi. İnce, “Toplu iğne ile dahi içeriye giremezsiniz. Korkunç bir aramadan sonra ben Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile görüştüm. Öcalan ile görüşmeye giden BDP’li vekiller bu ülkenin ayrıcalıklı insanları. Bunlar Tayyip Erdoğan’ın dostu olduğu için mi bu ayrıcalık? Altan Tan diyor ki ses kayıt cihazı bile içeri sokabilirdik. İki tabak yemek yedik. Bu ülkenin Genelkurmay Başkanı’nın gidene uygulanan muamele budur, BDP’lilere yapılan bu. Takdir milletindir” dedi.
Başbakan Erdoğan’ın dünkü grup toplantısında CHP lideri Kılıçdaroğlu’na, yaptığı konuşmayla ırkçılık tartışmasına neden olan İzmir milletvekili Birgül Ayman Güler’i kastederek ‘Yanına İzmir milletvekilini de alsın Tunceli’ye gitsin söylesin” sözlerini eleştirdi.İnce, “Benim de Başbakan’a önerim var. Sende Rize’ye giderken Cuma İşleri al git. Otobüsün üstünde önce konuşsun PKK’lılara ‘Benim canim ciğerim’ desin
İstersen BDP’lileri de götür.Canın ciğerin beraber açılışlara gidin” dedi.
İnce, 4. yargı paketi ile ilgili Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın geçtiğimiz Cuma günü ‘Meclis’e sevk edildiğine ilişkin açıklaması olduğunu anımsatarak. “Şu an saat 11.45. Bu saat itibariyle Meclis Başkanlığı’na yargı paketi gelmemiştir. Şurası 5 dakikalık yol. 5 adımlık yoldan gelemediğine göre bu paket İmralı’ya mı gitti? Bunun kararını İmralı mı verecek? Burada bizden gizlenen nedir? bunun içinde Terörle Mücadele Kanunu’nda olduğu gibi etkin pişmanlık var mı?” dedi.
Başbakan Erdoğan’ın milliyetçilik ile ilgili sözlerine de değinen İnce, Başbakan Erdoğan’ın bilmeden tarih konuştuğunu savundu. Başbakan Erdoğan’ın dünkü grup toplantısında milliyetçilik ifadeleri ile ilgili kendisine yöneltilen eleştirilere antropoloji dergisi ile yanıt vermesini eleştiren İnce, “Irk, genetik, kafatası üzerine araştırma yapmak başka şeydir ırkçılık yapmak başka şeydir. Antropoloji diye bir bilim var. Buradan alıp ırkçılık ile ilgili konuşmak bir cehalet örneğidir” diye konuştu.
İnce, basın toplantısında soruları da yanıtladı. Bir soru üzerine kamuoyunda Böcek Komisyonu olarak bilinen ‘Haberleşme ve Özel Hayatın Gizliliği’ni Araştırma Komisyonu’nun toplantılarını gizli yapmasını “Milletin telefonları açık, komisyonun toplantılarının basına kapalı olmasını milletin takdirine bırakıyorum” dedi. Öcalan’ın gönderdiği mektuba ilişkin soru üzerine İnce, “ O mektubun muhatabı biz değiliz” dedi.İktidarı eleştiren İnce, “İktidar sıkıştığı zaman milli sorun diyor, ama görüşmeleri kendisi yapıyor” dedi.
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ‘Bu ülkenin kurucusu CHP katliamlara imza atmıştır’ yönündeki sözlerinin anımsatılması üzerine İnce, “ Bu ülkenin kurucusu CHP bu ülkede katliamların sorumlusu değildir. Kendisine önce biraz tarih okumasını tavsiye ederim Başbakan ile uzlaşmanın kesişmesi burası. Tarihi yanlış okutmuşlar bunlara. Başbakan’a da Demirtaş’a da” dedi.
Bir gazetecinin ‘İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığına aday olacağınız söyleniyor. Aday olacak mısınız? ‘ yönündeki soru İnce, İstanbul’daki yarışın sadece Büyükşehir hizmetlerine ilişkin bir yarış olmayacağı siyaseten bir yarışın olacağını söyledi.
Adaylığa yeşil ışık yakan İnce, “Tabandan böyle bir desteği görürsem neden olmasın.Bir talebim yok ama görev verilirse yaparım. Ben iddialı adamım görev verilirse kazanırım” dedi. 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 17:40

İLGİLİ HABERLER