Dünya
  • 5.8.2020 11:34

CIA ateş topunun renginden patlamanın sebebini buldu

Eski CIA uzmanından Beyrut’taki patlamayla ilgili flaş açıklama! 'Turuncu ateş topuna bakın, bu kesinlikle...'

Beyrut limanında dün gerçekleşen korkunç patlama dünyayı derinden sarstı. Çok sayıda kişinin öldüğü binlerce insanın yaralandığı patlamada Beyrut şehri de savaş alanına döndü. Patlamanın sebebiyle ilgili olarak eski CIA çalışanı CNN’e önemli açıklamalar yaptı…

Orta Doğu konusunda deneyim sahibi eski CIA çalışanı Robert Baer, CNN International'a Beyrut’ta gerçekleşen patlamayla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Dün gerçekleşen korkunç patlamanın videolarına bakıldığında patlamada amonyum nitratın bulunduğunun kesin olduğunu söyleyen uzman patlamanın asıl sebebinin ise sadece bu olamayacağına inandığını açıkladı.

Actual Footage Of Beirut, Lebanon Blast | Beirut blast: Massive ...Beirut explosion: World reacts to deadly blast in Lebanon capital ...

Lübnan’nın resmi haber ajansı NNA’nın bildirdiğine göre patlamanın limandaki bir depoda havai fişeklerin bulunduğu alanda çıkan bir yangından kaynaklandığı bildirilmişti.

Lübnan Başbakanı Hassan Diab ise daha sonra yaptığı açıklamada gübre ve bombalarda kullanılan 2750 ton amonyum nitrat maddesinin liman içindeki bir depoda 6 yıldır tutulduğunu, halkın güvenliğini büyük tehlikeye atan bu maddenin patlamaya sebep olduğunu söylemişti.

CIA uzmanı Baer ise olay yerinde askeri mühimmat bulundurulduğu ihtimalinden söz ediyor. Baer’e göre patlamaya, sahibinin kim olduğu bilinmeyen bu askeri mühimmatlar ve silahların varlığı sebep olmuş olabilir.

Baer yaptığı açıklamada “Bu kesinlikle gübre hammaddesi olan amonyum nitrata benzemiyor, patlayan şey açıkça askeri bir patlayıcı, bundan neredeyse eminim.” diyor.

Baer “Turuncu ateş topuna bakın! Bu kesinlikle, iddia ettiğim gibi, askeri bir patlayıcı.” iddiasında bulunuyor.

Baer, yaptığı açıklamaya şöyle devam ediyor “Olayın videolarında patlamanın başında görülen beyaz toz bulutu amonyum nitrat bulunduğunun ve bunun patladığının kanıtı. Ancak benim gördüğüm kadarıyla devam eden patlamaların sebebi sonrasında havaya uçan askeri mühimmatlar.”

Beirut explosion: Huge blast in Lebanon leaves people 'covered in ...

SALDIRI KANITI YOK

Baer patlamaya sadece amonyum nitrat sebep olmadı diyorsa da bunun bir saldırı olduğuna dair kanıt da bulunmadığını ifade ediyor. Lübnan hükümeti buna sorumsuzluğun sebep olduğunu açıklarken olayın sonuna kadar araştırılacağı konusunda da söz verdi.

Baer de olayın kaza sonucu meydana geldiği görüşüne katılıyor. “Olayın sebebi belki sorumsuzluk, belki de kötü yönetimdi, buna katılıyorum. Ancak patlamada askeri ekipmanların da olup olmadığı ve eğer varsa neden orada tutulduğu mutlaka cevaplanması gereken bir soru.” diyor.

Güncellenme Tarihi : 5.8.2020 11:45

İLGİLİ HABERLER