Dünya
  • 29.4.2013 23:36

CIA ve Karzai ile ilgili şok iddia...

     "Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı CIA, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'ye her ay milyonlarca dolar nakit para taşıdı." Bu iddia Amerikan New York Times gazetesinde yer aldı.

Karzai, iddiayı doğruladı, ancak tutarın küçük olduğunu ve Ulusal Güvenlik Konseyi'ne gittiğini bildirdi. New York Times gazetesinin haberine göre, CIA, Karzai'ye her ay milyonlarca dolar parayı bavul, sırt çantası ve poşetlerle taşıdı.

"HAYALET PARA"

Gazete, CIA'in, Karzai ve çevresi üzerindeki etkisini yitirmemek için bu yönteme başvurduğunu belirtti. Karzai'nin eski danışmanlarından birinin gazeteye yaptığı açıklamaya göre, CIA'in taşıdığı paralar, "hayalet para" olarak adlandırılıyordu.

Eski danışman, "Hayalet para gizli geliyor ve gizlice ortadan kayboluyordu" dedi.

Gazeteye açıklama yapan bir Amerikalı yetkili ise CIA'ın "hayalet para" ile "nüfuz" satın aldığını, yolsuzluğu besleyen bu paranın savaş lordlarını güçlendirdiğini ve Amerika'nın Afganistan'dan çekilme stratejisini zayıflatmayı hedeflediğini iddia etti.

Paranın ayrıca Taliban'la yakın işbirliği içinde olan yerel politikacılara da aktarıldığı belirtildi.

Yetkili, Afganistan'daki yolsuzluğun en büyük kaynağının "Amerika Birleşik Devletleri" olduğunu da ileri sürdü.

"PARA GELDİ AMA TUTAR BÜYÜK DEĞİL"

The New York Times'a demeç veren Karzai, "CIA'nin, Afganistan Ulusal Güvenlik Konseyi'ne bavul, sırt çantası ve plastik alışveriş çantalarında milyonlarca dolar aylık ödeme yaptığına" ilişkin iddiaları yanıtladı.
     Karzai, resmi bir ziyaret için geldiği Helsinki'de düzenlediği basın toplantısında, aylık yapılan ödemelerin tutarını açıklamadı ancak bunların büyük miktarlar olmadığını söylemekle yetindi.
     Karzai, yardımın oldukça yararlı olduğunu ve bunun için şükrettiklerini belirtti.
     Öte yandan, gazetede, Karzai'ye 2002-2005 yılları arasında danışmanlık yapan Halil Roman'ın, CIA'nin ödemelerini "hayalet para" olarak nitelendirmesine ve "Hayalet para gizli geliyor ve ortadan kayboluyordu" yönündeki sözlerine de yer verildi.
    
AA-trt

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:47

İLGİLİ HABERLER