Gündem
  • 1.6.2004 00:08

ÇİÇEK: ''TÜRKİYE'DE EĞİTİM ÇÖKMEK ÜZEREDİR''

ANKARA - Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Türkiye'de eğitimin çökmek üzere olduğunu belirterek, ''Türkiye, bugünkü eğitim sistemiyle mesleksizler toplumu haline geliyor. Her sene milyonlarca insan üniversite kapısına dayanıyor'' dedi.
     Bakan Çiçek, YÖK Yasası'nın geri gönderilmesi ve iade gerekçeleriyle ilgili olarak, ''Sadece iade gerekçesini dikkate almak değil, meseleye bir bütünlük içerisinde, sağduyuyla, aklıselimle, ideolojik kamplaşmalara, kutuplaşmalara, kavgalara sebebiyet vermeden, gerçekleri olduğu gibi kabul etmemize bağlıdır'' görüşünü dile getirdi.
     Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda ele alınan konulara ilişkin açıklamalarının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in YÖK Yasası'nı iade gerekçelerini Bakanlar Kurulu'nun nasıl değerlendirdiği sorusunu Çiçek, şöyle yanıtladı:
     ''Türkiye Anayasası, kuralları olan bir ülkedir. Hükümet bir tasarı sevk eder, bu tasarı kendince doğrudur. Bir başkası bunu yanlış bulabilir. Bunu Parlamento değerlendirir, Parlamento bu konudaki kararını verdikten sonra bunu değerlendirecek başka da anayasal kurumlar, kuruluşlar vardır. Mühim olan şunun göz ardı edilmemesidir: Türkiye'de işleyen bir demokrasi var, işleyen bir devlet var ve devletin kurumları da çalışıyor. Bu kurumların çalışmasını kolaylaştırmak ya da kararlarını beklemek yerine daha işin başlangıcında gürültü kopararak, Türkiye'de bir gerginlik meydana getirmek yanlıştır. İnşallah bu son gürültü, patırtı olur. Niye, çünkü işleyen bir demokrasi var. Türkiye, demokratik bir ülkedir ve AB'ye gireceğiz diyoruz. Dünyanın en ayrıntılı Anayasası bizim Anayasamızdır. Burada her şey çok açık ve net bir şekilde belliyken sanki anayasal kurumlar devrede değil, görevlerini yapmıyormuş gibi hemencecik bir başka üslup içerisinde ya da bundan yola çıkarak, bir kısım gerginlikler meydana getirmek bence doğru değil. Bu gerekçelere katılırız, katılmayız... Ben şahsen katılmıyorum. Net ifade edeyim, birçok eksiklikler var''
     Çiçek, Türkiye'de din eğitimi probleminin de bulunduğunu belirterek, Anayasa'nın 24'üncü maddesinin açık olduğunu söyledi. İsteğe bağlı din eğitimi verecek İmam Hatip Okulları dışında hiç bir devlet kurumu olmadığını ifade eden Çiçek, bu konunun da oturulup, düşünülmesi gerektiğini kaydetti.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:18

İLGİLİ HABERLER