Gündem
  • 11.8.2009 00:00

ÇİÇEK: YARGI REFORMU STRATEJİSİ"NE NİHAİ ŞEKLİ VERİLDİ

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, ''Yargı Reformu Stratejisi''nin çok önceden başlamış bir çalışma olduğunu ifade ederek, ''Yargı kurumlarının da görüşü ve değerlendirmesi alındıktan sonra nihai şekli verilmiştir. Önümüzdeki Bakanlar Kurulu Toplantısı'na bu konu Sayın Adalet Bakanı tarafından getirilecek. Hükümette de müzakere edildikten sonra bu konu kamuoyuna açıklanmış olacaktır'' dedi.
Çiçek, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu.
Devlet Bakanı Egemen Bağış'ın AB konusunda yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdiğini belirten Çiçek, bunların başında, ''Yargı Reformu Stratejisi'' geldiğini kaydetti.
Çiçek, şöyle devam etti:
''İkincisi, 'Yolsuzlukla Mücadele Stratejisi'... Bu da hükümet olarak üzerine önemle durduğumuz konuların başında geliyor. Bununla ilgili taslak metin hazırlanmıştı. İlgili kamu kuruluşları ve konuyla ilgili bir kısım sivil toplum kuruluşlarına da bu taslak metin gönderildi. Bunlardan gelen görüşlerin ışığında buna da nihai şekil verilecek. Bu da yine kamuoyuyla paylaşılacaktır. Ayrıca, TBMM'ye sevk edilmiş olup gündemin yoğun olması sebebiyle yasalaştıramadığımız bir Sayıştay Kanunu teklifi vardır. O, çeşitli bakımlardan önem arz etmektedir, hem yolsulukla mücadele hem Türkiye'de saydamlığın, şeffaflığın, hesap verilebilirliğin temini bakımından bu yasanın süratle yasalaşması gerekiyor. Yeni Sayıştay Başkanımızın da katılımıyla ilgili bakan arkadaşlarımız ile daha derli toplu bir taslak üzerinde çalışıldıktan sonra bunun da yeni dönemde bunun da yasalaşmasını istiyoruz.''
Bakan Çiçek, dış politikadaki temel tercihlerden vazgeçmeden son derece hayati, önemli kararlar alındığı ifade ederek, ''Türkiye geçtiğimiz hafta yaptığı görüşmelerde ve mutabakatla 2011 yılından sonra da gaz anlaşmasının süresinin uzatılmasını temin etmek suretiyle önemli bir beklentiyi de ortadan kaldırmış bulunmaktadır'' dedi.
Açıklamalarının ardından soruları yanıtlayan Cemil Çiçek, ''(Kürt açılımı) konusunda muhalefetten genel başkan düzeyinde bir görüşme talebi gelirse değerlendirir misiniz? Konuyu ne zaman bitirmeyi düşünüyorsunuz?'' şeklindeki soruya şu yanıtı verdi:
''Bakanımız bu çalışmaları, bildiğiniz gibi daha önce aldığımız karar gereği, terörle mücadeleyi yapanla, planlamayı yapanın aynı makam olmasının doğru olduğunu düşünüyoruz. Bu konuyu biz çok evvelden karar bağladık. Dolayısıyla bu çalışmalar İçişleri Bakanlığında koordine ediliyor. Devletin ilgili birimlerinden görevlilerin katılımıyla o nedenle bu çalışmalarla ilgili biz herkese bilgi vermek istiyoruz. Tabiatıyla en başta da siyasi partilere bilgi vermek istiyoruz. Kabul ederlerse biz bu bu bilgileri veririz, yüz yüze veririz doğrudan veririz varsa bir teklifleri, tenkitleri, eleştirileri, endişeleri bunları da birinci ağızdan kendilerden duymak isteriz. Bunları da değerlendirme konusu yaparız, yani biz iyi niyetle ve çok büyük bir samimiyetle bu konunun Türkiye'nin gündeminden çıkması hususunda elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bu konuda hiç kimseyle ilgili özel bir daha baştan bir değerlendirmemiz de söz konusu değil. Onun için de biz herkesin kapısını çalarız herkes bir şey diyecekse o bilgiyi de almak isteriz.''
Konuyu ne zaman bitireceksiniz sorusu üzerine Cemil Çiçek, şunları söyledi:
''Yüzyıllık geçmişi olan bir konuyu eğer Türkiye bir günde iki günde, üç günde çözebilecek sihirli formüller, reçeteler bulabilseydi bu derhal uygulanabilirdi. Onun için zamanı geldiğinde... Biz de bu sürecin çok uzamamasını, bu işin uzun süre Türkiye'nin gündeminde kalmamasını isteriz, ama yapmamız gereken işler var.''
Cemil Çiçek, bir başka soru üzerine ''İçişleri Bakanı Beşir Atalay sivil toplum örgütleriyle görüşmelerine Çarşamba günü TOBB ile başlayacak'' dedi.
Çiçek, IMF ile görüşmelere ilişkin bir soruya da ''Kanaatimiz Türkiye'de IMF toplantısı yapılmazdan evvel bu konunun mümkünse karara bağlanmasıdır. Türkiye'nin beklentileri belli. Bu müteaddit defalar değişik kademelerde ve son olarak da Sayın Başbakanımız'ın müteaddit görüşmelerinde ifade edilmiştir. Biz arzu ederiz ki Eylülden evvel böyle bir anlaşmaya varmış olalım'' yanıtını verdi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:50

İLGİLİ HABERLER