Dünya
  • 28.10.2005 00:07

ÇİÇEK: ''YARGI VATANDAŞA AYRI YÖK BAŞKANI'NA AYRIMI DAVRANSIN''

ANKARA - Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yücel Aşkın'ın tutuklanması ve sonrasında yapılan tartışmalarla ilgili olarak, ''Yargının sessiz kalması, bütün bu suçlamaları ve olumsuzlukları kabul ettiği anlamına gelmiyor. Tam tersi hukuka saygının gereği olarak şu an sabır imtihanından geçiyor'' dedi.
     TBMM Genel Kurulu'nda bazı kamu alacaklarının tahsili ve terkinine ilişkin yasa tasarısı görüşmelerinde 5. madde üzerinde konuşan CHP Bursa Milletvekili Mustafa Özyurt, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yücel Aşkın'ın tutuklanmasını gündeme getirdi.
     Hükümet'in sürekli olarak YÖK ile uğraştığını savunan Özyurt, ''Ne Osmanlı ne de Cumhuriyet döneminde hiçbir rektör tutuklanmadı. Bunu bir yere yazın. Bu, AK Parti iktidarına yazılacaktır'' dedi.
     YÖK Başkanı Prof.Dr. Erdoğan Teziç'in, Aşkın'ı cezaevinde ziyaretinde üzerinin aranmasını da eleştiren Özyurt, ''YÖK Başkanı ayakkabılarına kadar aranmıştır. Üniversite rektörlerine bu kötü muamele sizin sayenizde olmuştur. Hocalarınıza yaptığınızı herkes görmüştür'' görüşünü ifade etti.
     Özyurt'un eleştirilerine hükümet adına yanıt veren Adalet Bakanı Cemil Çiçek, hukuk devletinde herkesin hukuk kurallarına riayet etmesi gerektiğini söyledi.
     Yargı bağımsızlığının birinci ayağının, yargıya intikal etmiş bir konuda yargının işine karışılmaması olduğuna işaret eden Çiçek, buna herkesin azami dikkati göstermesi gerektiğini vurguladı.
     Rektörler Komitesi'nin olayla ilgili ilk bildirisini hatırlatan Çiçek, ''6-7 maddelik bildiride o üniversitede işlerin usulüne uygun gitmediği, alım satım işlerinde yanlışlık olabileceği kabul ediliyordu. Ama işler orada yolunda gitmiyorsa, bir takım usulsüzlükler varsa, bir kısım yanlışlıklar varsa kimin usulsüzlüğü olup olmadığına, kimin suçlu olup olmadığına ne Rektörler Komitesi ne Adalet Bakanı ne siz ne ben değil, Türkiye Cumhuriyeti yargıçları karar verecek'' dedi.
     Türk milleti adına yargılama yetkisinin hakimlerde olduğuna dikkati çeken Çiçek, şunları kaydetti:
     ''Hakim ve savcıların işine karışırsak, işimize geldiği zaman yargı bağımsızlığı, işimize geldiği zaman (yargı bunu böyle niye yapıyor). Biz burada çıkardığımız yasaları genel ve eşit, herkese uygulansın diye çıkarıyoruz.
     Cezaevi yönetimi ile ilgili yasayı burada hep birlikte çıkardık. Cezaevinin kuralları var, o kurallara herkes uymak mecburiyetindedir. Üstelik bunları Avrupa Birliği adına yaptık.''
     Konuyla ilgili kamuoyunda yanlış bilgilendirmeler olduğunu belirten Çiçek, ''70-80 kişi geldi'' demediğini söyledi. Bir gün önce, YÖK Başkanı Teziç'i aradığını ve hoca-talebe ilişkisi içinde konuştuklarını, bugüne kadar kendisine saygıda kusur etmediğini bundan sonra da etmeyeceğini anlattı. Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:47

İLGİLİ HABERLER