Gündem
  • 22.4.2010 16:53

CİHANER'İN AVUKATINDAN TEPKİ, BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

İSTANBUL - Erzincan'da yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in avukatı Turgut Kazan, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca özel yetkisi elinden alınan Erzurum Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal hakkında açtıkları davada, Adalet Bakanlığının, ''mahkeme başkanının reddedilmesi ve dosyanın Osman Şanal'a ihbar edilmesi (dava hakkında bilgilendirilmesi)'' yönünde verdiği dilekçelere tepki gösterdi.
Adalet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da Ankara 1. İdare Mahkemesi Başkan Vekili Gürsel Özkan hakkında, ''YARSAV'a üye olması gerekçesiyle değil, dava konusuyla ilgili ihsas-ı rey niteliğinde basın açıklaması yapan ve Savcı Şanal hakkında suç duyurusunda bulunan YARSAV Yönetim Kurulunda üye olması nedeniyle reddi hakim talebinde bulunulduğunu'' bildirdi.
Avukat Kazan, Adalet Bakanlığının verdiği karara ilişkin İstanbul Barosu Orhan Apaydın Konferans Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, Cihaner'in ''Okul öncesi çocuklar için yasa dışı eğitim kurumları oluşturulduğu ve bu amaçla yasa dışı bağış toplandığı'' için kendisine ulaşan bilgi ve belgeler ışığında ''İsmailağa Soruşturmasını'' başlattığını söyledi. Kazan, ''Bu soruşturmayla birlikte, yürütmenin kapısı çalındığı için Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek telefon ederek, kendisini uyarmıştı. Baskılar sonuç vermeyince imzasız bir ihbar mektubuyla vasıf değişikliği yaratılmaya çalışılarak, dosyanın Erzurum özel yetkili Cumhuriyet Savcılığına gönderilmesi sağlanmıştı'' dedi.
Baskılar sonucu müvekkilinin söz konusu dosyayı görevsizlik kararıyla Erzurum'a göndermek zorunda kaldığını anlatan Kazan, silah ve şiddet vurgularıyla Erzurum'a alınıp, TCK'nın 309. maddesi uyarınca, haklarında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle iddianame düzenlenen ve bu olayla ilgili aleyhlerine dava açılan bütün sanıkların, salıverildiğini ve görevsizlik kararındaki notlar ve ekleri için yasal hiçbir işlemin yapılmadığını savundu.
Avukat Kazan, ele geçirilen belgeler için savcılığa hiçbir bildirimde bulunulmadığını ve Şanal'ın, dinlemeye takılan kişiler hakkında herhangi bir yasal işlem yapmadığını ifade ederek, şöyle dedi:
''Biz Osman Şanal'ın bu akıl almaz davranışı nedeniyle Adalet Bakanlığına başvurarak, soruşturma izni verilmesini istemiştik. Cevap gelmeyince de menfi işlemin iptali için Ankara 1. İdare Mahkemesine dava açmıştık. Dün de bu davanın duruşması vardı ancak dava dilekçemizi, 29 Ocakta cevaplayan Bakanlık, aylarca bekledikten sonra tam duruşma öncesi iki ayrı dilekçe vererek yargılama faaliyetini geciktirmeye çalışmıştır.''
Söz konusu dilekçelerin birinde davanın Osman Şanal'a ihbarı (açılan dava hakkında bilgilendirilmesi) istenirken, diğerinde mahkeme başkanının reddedildiğini belirten Kazan, ''Bakanlığın yaptığı, yasaya aykırı ve keyfi uygulamaları nedeniyle Osman Şanal hakkında soruşturma açılmasını engelleme girişimidir. Böylece siyasal iktidarın istemlerini yerine getirenlerin korunacağı, diğerlerinin de cezalandırılacağı gösterilmiş oluyor'' dedi.

-ADALET BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA-

Bu arada Adalet Bakanlığı bugün bazı basın yayın organlarında, ''Adalet Bakanlığının bir davada, Ankara 1. İdare Mahkemesi Başkan Vekili Gürsel Özkan hakkında YARSAV üyesi olması gerekçesiyle reddi hakim talebinde bulunduğu'' yönünde haberlere yer verilmesi nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner tarafından, Erzurum Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal hakkında verilen şikayet dilekçesine cevap verilmemesi üzerine Bakanlık aleyhinde Ankara 1. İdare Mahkemesinde iptal davası açıldığı kaydedildi.
Açıklamada, ''Davaya bakacak mahkemede başkan vekili olarak görev yapan Gürsel Özkan hakkında Bakanlığımızca, YARSAV'a üye olması gerekçesiyle değil, dava konusuyla ilgili ihsas-ı rey niteliğinde basın açıklaması yapan ve Savcı Şanal hakkında suç duyurusunda bulunan YARSAV Yönetim Kurulunda üye olması nedeniyle reddi hakim talebinde bulunulmuştur'' denildi.
Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 29. maddesinde, ''genel olarak hakimin tarafsızlığından şüphe edilmesini gerektiren önemli sebeplerin bulunması halinde hakimin reddedilebileceği'' hükmünün yer aldığı anımsatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
''YARSAV Yönetim Kurulunca, davaya konu kişi ve olaylarla ilgili 16 Şubat 2010 ve 24 Şubat 2010 tarihlerinde basın açıklamaları yapılarak görüş belirtilmiş ve Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur.
Ankara 1. İdare Mahkemesi Başkan Vekili Gürsel Özkan da YARSAV Yönetim Kurulu üyesidir. YARSAV Yönetim Kurulunun suç duyurusu yaptığı bir Cumhuriyet savcısı hakkında aynı konuya ilişkin bir şikayetle ilgili davaya, YARSAV Yönetim Kurulu üyesi olan bir hakimin bakması yasaya uygun olmayacağından dolayı Bakanlığımızca reddi hakim talebinde bulunulmuştur.
Açıklandığı gibi söz konusu hakimin sadece YARSAV üyesi olması nedeniyle reddinin istendiği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır.''

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 08:30

İLGİLİ HABERLER