Bilim
  • 11.7.2009 00:21

CİLİV: '3G YENİ DÖNEMİN KAPISI OLACAK!..'

Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv, 30 Temmuzda başlayacak 3G ile Türkiye'de yeni bir dönem başlayacağını, bunun heyecanını yaşadıklarını bildirdi.

Cep telefonundan hızlı ve zengin veri transferine olanak sağlayacak Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G), 30 Temmuz perşembe günü hayata geçecek.

Turkcell Genel Müdürü Ciliv, sistem ve ürün demolarının tanıtıldığı bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette, bilgisayar dünyanın 80'lerin başında her evde her masada bir PC vizyonuyla çıkış yaptığını ancak özellikle 3G ile artık bilginin, internetin gerçek manada evde, masada kalmadığını cebe girdiğini, mobilize olduğunu anlattı.

3G ile yeni bir dönem başladığını, bunu çok önemsediğini ve bu nedenle ''süper heyecanlı'' olduklarını kaydeden Ciliv, ''3G bu yeni dönemin kapısı gibi...'' dedi.

Her zaman her yerden bilgiye ulaşılabileceğini, mobilitenin momentinin yükseldiğini, seyahat ve hareketin gittikçe arttığını kaydeden Ciliv, insanların daha çok seyahat ve hareket yapmak istediğini bunun da ''Nerede hareket orada bereket'' sözündeki gibi ekonomik bir odak, kaynak oluşturduğunu anlattı.

Ciliv, bu şekilde Anadolu'nun potansiyelinin de daha net açığa çıktığını, bu sayede Erzurum'da, Diyarbakır'da çağrı merkezi açtıklarını anımsattı.

Teknolojinin çalışma koşullarını çalışan açısından daha da zorlaştırdığı düşüncesince bir ölçüde haklılık payı olabileceğini ancak, teknolojik gelişmenin pozitif yanlarına odaklanmak gerektiğini aktaran Ciliv, babasının 65 yaşından sonra bilgisayar dersi aldığını ve internette dünyanın farkı noktalarındaki arkadaşlarıyla briç oynayıp sohbet ettiğini söyledi.

Sohbette, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın kendisine anlattığı bir anekdota da değinen Ciliv, Bakan Yıldırım'a Anadolu programındaki köy ziyaretinde bir ninenin köyde ADSL çekmediği için yakındığını anlattı.

Ninenin, Almanya'da yaşayan torunlarını ancak görüntülü sohbette görebildiğini bu nedenle Bakan Yıldırım'a şikayetini ilettiğini belirten Ciliv, aynı şekilde köyde ya da ulaşılması zor bölgelerde cep telefonuyla vatandaşlara sağlık ya da önemli bilgilerin iletilebileceğini ifade etti.

Süreyya Ciliv, dünyada 4 milyar SIM Card olduğunu bunun bu 4 milyarın insanın birbirine bağlı olduğu anlamına geldiğini belirterek, uzun bir uçak seyahatinde okuduğu makalede dünya sağlığıyla ilgili vurgulanan 3 ana gelişim kanalından birinin doğru bilgilerin hızlı bir şekilde insanlara aktarılması açısından mobil iletişim olduğunu gördüğünü dile getirdi.

URFA'DA OXFORD

Teknolojik gelişmelerin muhakkak ki sosyolojik etkileri olduğunu, olacağını belirten Ciliv, bir şarkıcının eğitimiyle ilgili eleştiriler karşısında sarf ettiği ''Urfa'da Oxford vardı da gitmedik mi?'' sözünün ''süper bir cümle'' olduğunu, gerçekten eskiden bir çok gencin doğru bilgiye ulaşma fırsatı olmadığını, günümüzde ise bilgi iletişim teknolojileriyle bilginin tabana indiğini, fırsat eşitliği oluşturulduğunu kaydetti.

Bu çerçevede 3G'nin öneminin daha iyi anlaşılacağını belirten Ciliv, bu nedenle ''süper heyecanlı'' olduklarını söyledi.

Ciliv, 3 yıl kadar önce kendilerini artık sadece GSM şirketi olarak göremeyeceklerini, Turkcell'in bir teknoloji firması olarak görülmesi gerektiğini söylediklerini anımsatarak, mobil internetin geleceğini gördüklerini, en önemli uygulamalarının mobil internet olacağını dile getirdi.

Şirketin istihdam verileriyle ilgili Türkiye'de en fazla yazılım mühendisi çalıştıran firmaların başında geldiklerini söyleyen Süreyya Ciliv, 2008-2009'de net çalışan olarak büyümeye devam ettiklerini kaydetti.

Süreyya Ciliv, yeni hizmetlerin fiyatlarının pahalı olmayacağını da bildirdi.

3G

Sohbette dağıtılan bilgi notuna göre, 2009'un ilk çeyreği sonunda dünyadaki toplam 3G abone sayısı 450 milyona ulaştı.

3G'yi 81 il merkezinde aynı anda başlatacak olan Turkcell, altyapısına 2009 yılında 1,3 milyar dolar yatırım yapıyor.

3G şebekesini saniyede 21 megabit hız imkanı veren HSPA olarak tanımlanan en son 3G teknolojisi ile kuran Turkcell, 3G şebekesindeki ana tedarikçileri Ericsson ile 3G'nin gelecek mobil teknolojisi olan LTE için de şimdiden anlaşma yaptı.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:21

İLGİLİ HABERLER