Asayiş
  • 26.7.2009 15:08

ÇİN PROTESTOSUNDA ARBEDE

MURAT HOROZ
İSTANBUL (İHA) - Çin Konsolosluğu önünde Doğu Türkistan'da yaşananları protesto etmek isteyen grupla polis arasında arbede yaşandı. Olaylar Sarıyer Emniyet Müdürü'nün araya girmesiyle yatıştırılırken, grup üyeleri Çin bayrağı yaktı.
Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği üyesi yaklaşık 300 kişi, Çin Hükümeti'nin Doğu Türkistan'daki vahşetini protesto etmek için Sarıyer'de bulunan Çin Konsolosluğuna yürümek istedi. Konsolosluk önüne geldiklerinde polis barikatı ile karşılaşan göstericiler, içeri girmek için emniyet güçleri ile tartıştı. İzin verilmemesine sinirlenen göstericiler bu kez de polis barikatına yüklendi. Bu sırada göstericilerle polis arasında arbede yaşandı. Olaylar sırasından polisin aşırı güç kullanmadığı
görülürken, araya giren Sarıyer Emniyet Müdürü, göstericileri geriye çıkmaları konusunda uyardı.
Polis barikatını aşamayan göstericiler, bulundukları yerde basın açıklaması yaparak Çin'i kınadı. Sık sık Çin hükümeti aleyhinde slogan atan göstericiler bir de Çin bayrağı yaktı.
Basın açıklaması ardından Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hidayet Oğuzhan ve beraberindeki 4 kişi, konsolosluk önüne giderek siyah çelenk bıraktı. Eylem sırasında da bazı Doğu Türkistanlı kadınların ağladığı görüldü.
Doğu Türkistan'dan yeni gelen bir genç ise yaşadıklarını gazetecilere anlatarak, "Orada bir vahşet yaşandı. Kendi ellerimle sokaklardan cesetleri topladım. Çok sayıda ceset var. Şartlar çok kötü. Çin polisi çok kötü davranıyor" dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:05

İLGİLİ HABERLER