Dünya
  • 4.8.2022 09:53

Çin sabah 7.00'da düğmeye bastı... Tayvan denizden ve havadan ablukaya alındı

Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Pekin'in kendi egemenliği olarak gördüğü adaya yaptığı ziyaretten bir gün sonra, Perşembe günü Tayvan'ı çevreleyen altı bölgede benzeri görülmemiş gerçek zamanlı askeri tatbikatlar başlattı.Çin'in devlet yayın kuruluşu CCTV, planlanan başlangıç ​​saatiyle 0400 GMT'den kısa bir süre sonra tatbikatların başladığını ve Pazar günü 0400 GMT'de sona ereceğini söyledi. Sulara ve Tayvan'ı çevreleyen hava sahasına canlı ateş etmeyi içereceklerini söyledi.

Çin'in askeri tatbikat yapacağı altı yeri gösteren harita.

Çin'in tüm uyarılarına rağmen Tayvan'a giden ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi adadan ayrıldı ancak gerilim düşmedi. Pelosi'nin adaya ayak basması ile Tayvan'ı resmen çembere alan Çin verdiği sözü tuttu. Büyük abluka sabah 7.00'da başladı. İşte sıcak gelişmelerin yaşandığı bölgeden ilk görüntüler...

Bir TV ekranı, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun Hong Kong'daki Tayvan adasını çevreleyen sularda ve hava sahasında canlı ateş dahil askeri tatbikatlara başladığını gösteriyor.

Dünyanın gözü kulağı son birkaç gündür Tayvan'da. Zira Avrupa'daki savaş henüz bitmemişken Çin-Tayvan ihtilafında gerilim zirve yapmış durumda.

Çin'in tüm uyarılarına rağmen Tayvan'a giden ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin bu ziyaretinin yankıları sürerken Çin verdiği sözü tuttu ve bu sabah TSİ 7.00'da harekete geçti.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Çin'in Pekin kentindeki bir gazete bayisinde Tayvan ziyaretine ilişkin gazete haberlerinde, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun (PLA) canlı ateş tatbikatları da dahil olmak üzere askeri tatbikatlar ve eğitim faaliyetleri yürüteceği yerleri gösteren bir harita görülüyor. REUTERS/Tingshu Wang

DENİZ VE HAVADAN ABLUKA

Çin, Tayvan adası çevresinde geniş çaplı askeri deniz ve hava tatbikatlarına başladı.Çin medyası söz konusu tatbikatın TSİ 7.00'da başladığını duyurdu. Devlet medyasında tatbikatın haritası yayınlandı.

Komünist Parti güdümündeki Çin medyası tarafından yayınlanan tatbikat haritasında adanın tam anlamıyla çevrelendiği görülüyor.

Pekin yönetimi, 'Büyük Abluka' olarak adlandırılan bu tatbikat boyunca herhangi bir yabancı uçak veya geminin bu gölgeye girmesini istemiyor.

Tabikat kapsamında Tayvan Boğazı boyunca topçu atışlarının yapılması da bekleniyor.

İLK GÖRÜNTÜLER GELDİ

Bölgeden gelen ilk görüntülerde Çin ordusunun tatbikat kapsamında harekete geçtiği net bir şekilde görülüyor.

Tayvan'ın tatbikatların Birleşmiş Milletler kurallarını ihlal ettiğini ve hava ve deniz ablukası anlamına geldiğini söylemesine rağmen Pekin geri adım atmıyor.

ADINI KOYDULAR: YENİDEN BİRLEŞMENİN PROVASI

Pekin güdümündeki Global Times gazetesi tatbikatları 'yeniden birleşme operasyonlarının' provası olarak nitelendirdi.

Çinli askeri uzman Song Zhongping, yaşanan gelişmeler ile ilgili şu değerlendirmede bulundu;'Gelecekte bir askeri çatışma durumunda, şu anda prova edilmekte olan operasyonel planların doğrudan savaş operasyonlarına çevrilmesi muhtemeldir.'

Tayvan ve Çin, 1949 yılındaki iç savaş sırasında ayrıldı. Ancak Çin ada üzerindeki hak iddiasını hala sürdürüyor.

ABD, Tayvan politikasında hassas bir denge üzerinde yürüyor. Bir yandan, sadece Çin hükümetini tanıyan ve diplomatik ilişkilerini Taipei yerine Pekin ile kuran "Tek Çin" politikasına uyuyor.

Öte yandan ada ile Tayvan'ın kendini savunması için silah satmayı da içeren gayri resmi bir ilişki sürdürüyor.

Güncellenme Tarihi : 4.8.2022 10:03

İLGİLİ HABERLER