Çin Türkiye'ye kapılarını açtı
Türkiye'nin girişimine Çin'den olumlu yanıt
Çin Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Şanghay Beşlisi ile daha yakın işbirliği yapma isteğini olumlu karşıladı.
Çin yönetimi Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘Şanghay Beşlisi içinde yer alması, çok rahat hareket etmesini sağlar' şeklindeki sözlerine olumlu tepki gösterdi.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Şuang, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şanghay İşbirliği Örgütüne (ŞİÖ) dair açıklamalarını değerlendirirken, ‘Türkiye'nin ŞİÖ ile iş birliğini derinleştirme arzusuna önem verdiklerini', söyledi.
Geng Şuang NATO üyesi Türkiye'nin, Rusya ve Çin'in önderliğindeki güvenlik işbirliği bloğuna üyelik başvurusunu değerlendirmeye hazır olduklarını ve Şanghay Beşlisi'nin diyalog ortağı Türkiye'nin çoktandır örgütle işbirliği halinde olduğunu belirtti. Sözcü, Türkiye'nin daha sıkı işbirliği arzusuna Çin'in büyük önem atfettiğini sözlerine ekledi.
"Erdoğan için mantıklı bir adım"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Şanghay 5'lisi içinde yer alması önerisini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ile paylaştığını söylemişti. Putin'in yanıt olarak "Bunu değerlendiriyoruz” ifadesini kullandığını aktardı.
Rusya parlamentosunun üst kanadından Aleksey Puşkov da Twitter hesabından “Türkiye’nin Şangay İşbirliği Örgütü’ne üyeliği Erdoğan için mantıklı bir adım olurdu. ŞİÖ, AB’den farklı, onun yerine geçemez. Fakat AB’den farklı olarak ŞİÖ üyeleri tamamen egemen.” mesajını paylaştı.
‘İlla AB dememeli'
Cumhurbaşkanı Erdoğan Pazar günü "Benim için varsa yoksa Avrupa dememeli. Mesela Şanghay Beşlisi izinde Türkiye niye olmasın?”, demişti. Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki üyelik görüşmeleri, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türk medyası ve muhalefete yapılan uygulama nedeniyle bazı Avrupalı siyasiler Türkiye ile yapılan görüşmelerin kesilmesini talep etmişlerdi.
Rusya ve Çin'in yanı sıra Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan'ın da üyesi oldukları Şanghay İşbirliği Örgütü 2001 yılında İslamcılardan ve Afganistan'daki uyuşturucu kaçakçılarından korunmak amacıyla kurulmuştu. Beyaz Rusya ve Türkiye diyalog ortağı sıfatıyla örgütün bakanlar düzeyindeki buluşmalarına katılabiliyor.
© Deutsche Welle Türkçe
DW, Reuters/AG, BÖ
Güncellenme Tarihi : 22.11.2016 00:10