Dünya
  • 20.4.2024 22:50

Çin yere batıyor, 270 milyon kişi toprağa gömülecek

Yeni araştırmaya göre Çin'in büyük şehirlerinde 270 milyon insan batmakta olan topraklarda yaşıyor

Yeni araştırmalar, Çin'in büyük şehirlerinde insan faaliyetleri nedeniyle toprakların milyonlarca insanın ayağının altına battığını , ülkenin kıyı bölgelerini sel ve yükselen deniz seviyeleri riskiyle karşı karşıya bıraktığını gösteriyor.

Çin'in, çökmekte olan topraklarla uğraşma konusunda uzun bir geçmişi var; hem Şangay hem de Tianjin, 1920'lerde batmaya dair kanıtlar gösteriyor. Şangay geçen yüzyılda 3 metreden fazla battı.

grafik

Daha modern zamanlarda, ülke son yıllarda hızla genişleyen şehirlerin çoğunda çöküntüye dair yaygın kanıtlar görüyor.

Sorunun boyutunu anlamak için Çin'deki çeşitli üniversitelerden araştırmacılardan oluşan bir ekip, tamamı 2 milyonun üzerinde nüfusa sahip 82 şehri inceledi.

Ülke genelindeki dikey arazi hareketlerini ölçmek için Sentinel-1 uydularından alınan verileri kullandılar.

2015'ten 2022'ye kadar olan döneme bakıldığında ekip, kentsel alanların %45'inin yılda 3 mm'den fazla azaldığını tespit etti.

Kentsel arazinin yaklaşık %16'sı yılda 10 mm'den daha hızlı bir şekilde yok oluyor ve bilim insanları bunu hızlı bir düşüş olarak tanımlıyor.

Başka bir deyişle bu, 67 milyon insanın hızla çöken bölgelerde yaşadığı anlamına geliyor.

Araştırmacılar, en kötü sorunlarla karşı karşıya olan şehirlerin, gösterilen haritada vurgulanan beş bölgede yoğunlaştığını söylüyor.

Sinking happens anytime in China: Over-exploitation of coal and  groundwater...floods worsening it - YouTube

Science dergisinde perşembe günü yayınlanan araştırmaya göre, Çin'in kentsel alanlarının neredeyse yarısı, ülke nüfusunun %29'unu oluşturuyor ve yılda 3 milimetreden (yaklaşık 0,12 inç) daha hızlı bir şekilde çöküyor. Bu, batan karada yaşayan 270 milyon insan demek.

Bu arada, 67 milyon insan her yıl 10 milimetreden (0,4 inç) daha hızlı çöken karalarda yaşıyor.

Earthquakes, Rain to Blame for Collapse of Scenic Highway in Mexico |  Weather.com

Araştırmacılar, Çin'in yaygın yeraltı suyu çekilmesinin çöküntüye neden olan başlıca faktörlerden biri olduğunu söyledi. 
Şehirler, yeraltı su kaynaklarından normalden çok daha hızlı su pompalıyor; bu durum, iklim değişikliğinin tetiklediği kuraklıkla daha da kötüleşiyor. 
Aşırı pompalama su tablasını düşürür ve üstteki arazinin çökmesine neden olur.

Şehirlerin artan ağırlığı nedeniyle arazi de batıyor. 
Toprak, zamanla biriken çökeltilerin ağırlığından ve ağır binaların zemine baskı yapmasından dolayı doğal olarak sıkışabilir ve arazinin sürekli olarak batmasına neden olabilir.

Toprak çökmesi sadece Çin'in sorunu değil. ABD'de aralarında New York City'nin de bulunduğu onlarca kıyı kenti batıyor. Hollanda'da toprakların yüzde 25'i deniz seviyesinin altına battı. Ve muhtemelen dünyanın en hızlı çöken şehri olan Mexico City'de topraklar yılda 50 santimetreye veya neredeyse 20 inç'e varan bir hızla batıyor.

Giant crack in road sparks chaos, residents evacuated in China |  news.com.au — Australia's leading news site

Batmanın etkisi genellikle deniz seviyesinin aynı anda yükseldiği kıyılarda daha kötü oluyor. Bu kombinasyon daha fazla araziyi, insanı ve mülkü yıkıcı su baskınlarına maruz bırakıyor.

Coal mining caused ground subsidence and formed a 2 m width of ground... |  Download Scientific Diagram

Çalışma, Çin'in kıyılarının kabaca dörtte birinin, çöküntü ve beklenen deniz seviyesi yükselmesi nedeniyle deniz seviyesinden daha alçak olacağını, bunun da bölgeyi devasa hasarlara maruz bırakacağını ve hayatları riske atacağını öne sürüyor. 

Getty Images Çin'deki bina çökmesi

deprem değil su çekilmesi

Çalışma, Tianjin, Şangay ve Guangzhou çevresindeki bölgelerin her iki soruna da önemli ölçüde maruz kaldığını ortaya çıkardı.

Okyanuslar yükselip kıyılar battıkça, geniş araziler kıyı fırtınaları ve kıyı erozyonu nedeniyle yıkıcı su baskınlarına maruz kalacak. 

Ancak Çin'deki bazı kıyı bölgelerinde artan su baskını riskine karşı halihazırda fiziksel koruma inşa edilmiş durumda ve çalışmada bu korumalar dikkate alınmıyor. Örneğin, araştırmanın ortak yazarı ve Pekin Üniversitesi'nde profesör olan Shengli Tao, Şanghay'da şehrin metrelerce yükseklikte "etkileyici" set sistemleri inşa ettiğini söyledi.

Tao, CNN'e şunları söyledi: "Bu tür devasa kıyı hendekleri sistemleri, hem kara çökmesi hem de deniz seviyesinin yükselmesi durumunda bile su altında kalma riskini büyük ölçüde azaltacaktır." "Bu kadar büyük set sistemleri inşa eden başka ülkelerin farkında değilim."

Virginia Tech'te doktora araştırmacısı olan ve kısa süre önce ABD'de arazi çökmesi üzerine bir çalışma yayınlayan Leonard Ohenhen, Perşembe günkü çalışmanın "bilimsel açıdan sağlam" olduğunu ve çöküntülerin yalnızca "kıyı sorunu olmadığını" vurgulayarak "iyi bir iş" çıkardığını söyledi.

Araştırmada yer almayan Ohenhen, CNN'e şunları söyledi: "Çoğu kentsel şehirde toprak çökmesi yaşanıyor, ancak deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle dikkatimizi kıyı şehirlerine odaklıyoruz." “Ancak çoğu kentsel şehir, kıyı şehirlerindeki çökmeyle karşılaştırılabilir veya hatta ondan daha büyük oranlarda arazi çökmesi yaşıyor.”

Tao, Çin hükümetinin, son birkaç yılda yeraltı suyu pompalamasını kontrol etmek için katı yasaların uygulanması da dahil olmak üzere, batma sorununu birkaç yolla ele aldığını söyledi. Şanghay ve çevresindeki bölgeler yer altı sularının çekilmesini sınırlıyor ve bu da bölgenin çökme hızını yavaşlatıyor. Tao, onlarca yıl önce Şanghay'ın çökmesinin önemli bir sorun olduğunu söyledi.

Çin aynı zamanda güney Çin'deki Yangtze Nehri'nden su sıkıntısı çeken Pekin dahil kuzey Çin'e de su pompalıyor. Araştırmaya göre proje, yeraltı suyunun aşırı pompalanması ihtiyacını önlüyor ve Pekin'deki arazi çökmesini durduruyor.

Tao, "Çin hükümetinin çabalarının arazi çökmesi sorununu çözeceğine inanıyorum" dedi. "Ancak büyük şehirler için yeraltı suyu çekimlerini kontrol etmeye devam etmenizi ve kıyı bölgelerindeki set sistemlerini sürekli korumanızı öneririm."

 

Güncellenme Tarihi : 20.4.2024 22:39

İLGİLİ HABERLER