Dünya
  • 30.1.2020 12:31

Çin'den büyük kaçış!.. Şehirler hayalete döndü

Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de şehirler hayalet şehire döndü.. Minik bir Virus 3 milyarlık çin'i adeta yere serdi.. Trafikten ilerlemeyen yollar şimdilerde bomboş, Yollarda tek tek araç görülüyor. Çinliler koronavirus korkusunda ya eve kapandı veya başka bir yere taşındı..
Resmi ölüm rakamlarıyla ilgili olarak da korkunç iddialar dolaşıyor..
İşte Çin sokaklarından manzaralar

Corona virüsü için korkutan veri! Dikkat çeken tarih

Tüm dünyayı sarsan Corona virüsüyle ilgili son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Merakla beklenen DSÖ hamlesi acil koduyla duyuruldu ve örgüt korkutan ifadelere imza attı. Virüse aşı yolunda önemli bir gelişme yaşandı.

Ölü ve vaka sayısının tırmanmaya devam ettiği virüsle ilgili dünya devleri de harekete geçti. Rusya'dan da önemli bir karar geldi. Bunların yanı sıra Çin'e 2 kötü haber daha geldi. Çin gece yarısı son durumu paylaştı. Öte yandan o veri endişeleri arttırdı: "6'ya katlandı!"

Dünyayı endişelendiren virüsle ilgili son dakika gelişmeleri gelmeye devam ediyor... Virüsle ilgili bir veri vaka ve ölü sayısındaki tırmanışı gözler önüne serdi.

Tüm dünya bugüne kilitlenirken öncesinde korkutan çıkış geldi: "Çok büyük bir hastalığımız var ama panzehirimiz yok."

Öte yandan BBC araştırdı: "Koronavirüs, SARS, MERS ve Ebola gibi salgın hastalıkların sayısı neden artıyor? Salgın hastalıklar neden daha sık görülmeye başladı? Bunun arkasında yatan neden ne?"
Virüsün salgına dönüşme seyrinde kırılma noktaları dikkat çekti. İşte tüm yaşananlar...

İKİNCİ KOPYA GELDİ 

Yeni tip koronavirüs (2019-nCoV), Çin dışında ilk kez kopyalandı.BBC'nin haberine göre, Melbourne'deki özel bir laboratuvarda enfekte bir hastadan alınan virüsün kopyası üretildi.

Avustralyalı bilim insanları, kopyanın testler için "kontrol materyali" olarak kullanılabileceğini ve "teşhiste ezber bozan gelişmelere yol açabileceğini" açıkladı. Bu gelişmeler arasında semptomları göstermeyen kişilerde virüsün erken teşhisi testinin yer alabileceği bildirildi.Bulguların, teşhis ve tedaviye yardımcı olması amacıyla Dünya Sağlık Örgütüyle (DSÖ) paylaşılacağı ifade edildi.

ÇİN VİRÜSÜ KOPYALAMIŞTI 

Çinli uzmanlar da yeni tip koronavirüsü kopyalamıştı. Çin Afet Kontrol ve Önleme Merkezinin (CDC) viroloji uzmanı Şü Vınbo, merkez bünyesindeki uzmanların yeni tip koronavirüse karşı aşı geliştirmeye başladığını, bu kapsamda izole edilen virüsün genom dizilimini tanımlamak için çalışma yürütüldüğünü açıklamıştı.

Çinli yetkililer, yeni tip koronavirüsün kuluçka döneminde bulaşabildiğini duyurmuştu. Öte yandan DSÖ, virüsün semptomlar görülmeden bulaşıcı olup olmadığının belirsizliğini koruduğunu belirtiyor.  DSÖ'ye göre, kuluçka dönemi 2 ile 10 gün arasında değişebiliyor. Yeni tip koronavirüs solunum, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaşıyor. İlk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkıyor.

ALMANYA 9 ŞUBAT'I İŞARET ETTİ 

Alman hava yolu firması Lufthansa Group'a bağlı hava yolu şirketleri, yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını nedeniyle Çin'e tüm uçuşlarını 9 Şubat 2020’ye kadar durdurma kararı aldı.Şirketten yapılan açıklamada, "Lufthansa, SWISS ve Austrian Airlines Çin ana karası ile karşılıklı tüm uçuşları 9 Şubat'a kadar askıya alacak. Operasyonel nedenlerle Çin'e yapılan uçuşlara yönelik rezervasyonların kabulü şubat ayının sonuna kadar askıya alınacak." ifadesine yer verildi.

İNGİLTERE'DEN DE İPTAL 

İngiliz hava yolları British Airways (BA) de Çin'e tüm uçuşlarını durdurma kararı aldı.Şirketten yapılan açıklamada, "İngiltere Dışişleri Bakanlığının seyahat uyarısının ardından derhal geçerli olmak üzere Çin ana karası ile karşılıklı tüm uçuşları askıya aldık." ifadesine yer verildi.

İKİ İPTAL DAHA 

British Airways'in (BA) ardından Lion Air ve Seoul Air şirketleri, yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını nedeniyle Çin'e tüm uçuşlarını durdurma kararı aldı.Lion Air şirketinin sözcüsü Danang Mandala Prihantor, yaptığı açıklamada, gelecek günlerde Endonezya'nın Denpasar, Manado, Surabaya, Cakarta ve Batam kentlerinden Çin'deki 15 havalimanına yapılacak 50'den fazla uçuşun iptal edildiğini bildirdi.

Güney Kore'nin Seoul Air şirketi de Çin ana karasında Cangciacie ve Linyi kentlerine yapılan uçuşları askıya aldığını açıkladı.Finlandiya hava yolları Finnair, merkezi Hong Kong'da bulunan Cathay Pacific ve Singapor şirketi Jetstar Asia, Çin ana karasına sefer sayılarını azaltacağını duyurdu.

RUSYA DA HAREKETE GEÇTİ 

Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, Çin'e tren seferlerini sınırlandırma kararı aldıklarını açıkladı. Golikova, düzenlediği basın toplantısında, "31 Ocak gece 12.00'den itibaren tren seferlerini sınırlandırıyoruz. Trenler, Moskova-Pekin ve Pekin-Moskova güzergahında hareket edecek." dedi. Yahudi Özerk Bölgesi'nin yanı sıra Amur, Habarovsk, Primorsk, Transbaykal bölgelerindeki Çin ile sınır kapılarının kapatıldığını hatırlatan Golikova, bu kapıları kapalı tutma süresini uzattıklarını ifade etti. Rus Ural Havayolları, daha önce yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle Rusya'nın Ekaterinburg ve Tümen kentlerinden Çin'in turistik merkezlerinden biri olan Hainan adasına uçak seferlerini durdurma kararı almıştı.

ÇİN'E 2 KÖTÜ HABER

Çin'de 16-19 Mart'ta yapılması planlanan dünyanın en büyük doğal taş fuarlarından biri olan Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı ve 13-15 Mart'ta Çin'in Nanjing kentinde düzenlenmesi planlanan Dünya Salon Atletizm Şampiyonası koronavirüs salgını nedeniyle ertelendi.

DOĞAL TAŞ FUARI İPTAL 

china escape coronavirus ile ilgili görsel sonucu

Maden Platformundan yapılan açıklamaya göre, korumacılığa dayalı dünya ticaret savaşları ve dünya ekonomilerindeki durgunluğun, Çin'i olumsuz etkilediği belirtildi. Çin'in, koronavirüs ve devamındaki bazı gelişmelere bağlı mal alımını sıfırladığına dikkati çekilen açıklamada, 16-19 Mart'ta yapılması planlanan dünyanın en büyük doğal taş fuarlarından biri kabul edilen Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nın da bu sebepten 6-9 Haziran'a ertelendiği kaydedildi. Öte yandan Ege Maden İhracatçıları Birliğinin, fuarın ertelenmesi sonrası kriz masası kurduğu bildirildi. Birlikten yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Xiamen Fuarı'nda 150 doğal taş firması stant açmaya hazırlanıyordu. Yine binlerce iş insanı Çin'e gitmek için uçak ve otel rezervasyonları yaptırmıştı. Oluşan durum nedeniyle firmaların uçak biletlerinin ve otel rezervasyonlarının yeni tarihe göre güncellenmesi için harekete geçildi. Firmalarımızın mağdur olmamaları için gayret sarfediliyor."

Güncellenme Tarihi : 31.1.2020 01:09

İLGİLİ HABERLER