Dünya
  • 29.9.2013 02:10

Çin'den Türkiye'ye füze satışı açıklaması

Devlet medyasından Global Times gazetesine göre, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcülerinden Hong Lei, ülkesinin askeri ihracatının ilgili bölgelerdeki barış, güvenlik ve istikrara zarar vermediğini söyledi. Konuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Hong, "Çin hükümeti, dikkatli ve sorumlu bir şekilde savunma ticari işbirliği yürütmektedir. Çin ve Türkiye arasındaki savunma ticari işbirliği normal şartlar altında gerçekleşiyor.'' dedi.
Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Milli Savunma Üniversitesi'nden Profesör Li Daguang, Çin'in askeri ihracatının ilgili bölgelerde barış ve istikrarın zararına olmama prensibine dayandığını ifade etti. Gazeteye konuşan Li, Çin'in Türkiye'ye satacağı füze savunma sistemi HQ-9'un yüksek performansı ve fiyatının Türkiye'yi cezbettiğini ve söz konusu füzenin hava savunma açısından nispeten ileri düzeyde olduğunu söyledi.
Li, Türkiye'nin, komşusu Suriye'deki çatışmaların herhangi bir yayılma ihtimaline binaen kendini korumak için bağımsız bir hava savunma sistemi inşa etmeyi umduğunu da kaydetti.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü'nün raporuna göre, Çin, 2012'de yüzde beşlik pazar payıyla dünyanın en büyük beşinci silah tedarikçi ülkesi haline gelmişti.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:37

İLGİLİ HABERLER