Ekonomi
  • 19.7.2020 12:12

Çin'i bırakan dünya devleri Türkiye'ye geliyor

Türkiye’ye 52 proje ile 4 milyar dolarlık yatırım

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, Türkiye’de 52 projenin yatırım kararının alındığını açıkladı. Dağlıoğlu, bu projelerin ABD, Almanya, Türkiye, İspanya, Hollanda ve Hindistan başta olmak üzere 17 farklı ülkeden geldiğini belirterek, “Projelerin toplam yatırım bedeli yaklaşık 4 milyar dolar. Taahhüt edilen istihdamı ise 10 bin 500 civarında” dedi.

17 ÜLKEDEN GELDİ

Dağlıoğlu, projelerin ABD, Almanya, Türkiye, İspanya, Hollanda ve Hindistan başta olmak üzere 17 farklı ülkeden geldiğini aktararak, “Projeler yatırım değerine göre kimya ürünleri, demir çelik ve diğer metaller, enerji, motorlu taşıtlar ve ulaştırma araçları ile madencilik/taş ocakçılığı başta olmak üzere 18 farklı sektörden oluşuyor. Projelerin 36’sı sıfırdan yatırım, kalan 16’sı ise genişleme yatırımı” diye konuştu.

23 FARKLI SEKTÖR

Haziran ayı itibarıyla potansiyel yatırım olarak görülen 82 projenin 70’inin araştırma ve fizibilite aşamasında bulunduğu bilgisini veren Dağlıoğlu, şunları kaydetti: “Potansiyel projelerin toplam yatırım bedeli yaklaşık 4.76 milyar dolar. Toplam taahhüt edilen istihdam ise yaklaşık 15 bin 800 düzeyinde. Projeler bilgi ve iletişim teknolojileri, gıda ürünleri, makina ve ekipmanları, kimya ürünleri ve motorlu taşıtlar için yedek parça başta olmak üzere 23 farklı sektörü kapsıyor. Projelere yatırım değerine göre baktığımızda Almanya, Güney Kore, ABD, Türkiye, Japonya, Kanada ve BAE başta olmak üzere 27 farklı ülkeden geldiğini görüyoruz.”

ÖNCELİKLİ ALANLAR

Dağlıoğlu, uluslararası doğrudan yatırımlar açısından öncelikli sektörleri; e-mobilite, yaşam bilimleri (ilaç, tıbbi cihaz, hastane hizmetleri), sağlık, bilgi ve iletişim teknolojileri (tüketici elektroniği, ICT, yazılım), otomotiv, enerji, kimya-petrokimya, makina, savunma ve havacılık, lojistik, altyapı, tarım, gıda ve içecek şeklinde sıraladı. Mobilite dünyasına adapte olunması gerektiğini vurgulayan Dağlıoğlu, “Bunu yapmazsak önemli bir fırsatı ıskalayabiliriz” dedi. Dağlıoğlu, 1995’te ihracatın yüzde 27’sinin orta-yüksek teknoloji ürünlerden ibaret olduğunu, bugün bu oranın yüzde 40 seviyelerine çıktığını ifade etti.

Hepsi sıraya girdi... Türkiye'yi tercih ettiler

Alman çikolata ve atıştırmalık firması ile Belçikalı pil üreticisi Türkiye'de yatırım için ortaklık arayışını sürdürürken, dünyanın birçok ülkesinden firma da medikal malzeme alımı için sıraya girdi.

Yabancı firmalar normalleşme sürecinin ardından Türkiye'ye yatırım için sıraya girdi. Son dönemde bir Alman çikolata üreticisi ile Belçikalı pil üreticisinin Türkiye'de yatırım için distribütör arayışında olduğu öğrenildi. Alman çikolata firması iş teklifi detaylarını ilgili Türk şirketlerle paylaştı. Şirketin bir aile şirketi olduğu, yaklaşık 2 bin çalışanıyla gıda sektöründe önemli bir konumda bulunduğu belirtiliyor. 100’den fazla ülkeye ihracat yapan firmanın yaklaşık 500 milyon avro tutarında yıllık cirosu bulunduğu ifade ediliyor.

Firmanın distribütörden aradığı özellikler arasında ise uzun süreli iş birliği için stratejik ortaklık kurabileceği, perakende gıda sektöründe ve pazarlama alanında uzmanlığı olan, çikolata, atıştırmalıklar gibi tüketim ürünlerinde tecrübe sahibi, modern depo ve tedarik zincirleri bulunması yer alıyor. Belçika’da faaliyet gösteren pil üreticisi ise STK’lar yoluyla distribütör arayışını sürdürüyor. İş birliği yapmak isteyen firmaların temas kurması için bildirimler yapıldığı öğrenildi.

Öte yandan pandemi döneminde yoğun talep üzerine ihraç edilen medikal malzemelere hâlen büyük ilgi olduğu belirtiliyor. Son verilere göre, Danimarka’dan galoş, ABD ve Hindistan’dan eldiven, Bosna Hersek’ten nonwoven kumaş, Moritanya’dan kauçuk medikal koruyucu, BAE’den dezenfektan, Bulgaristan’dan medikal sarf malzeme, Bangladeş ve Gana’dan N95 maske talepleri bulunuyor.

(Türkiye Gazetesi)

Güncellenme Tarihi : 19.7.2020 12:24

İLGİLİ HABERLER