Dünya
  • 15.7.2020 10:29

Çinli bilimadamı Li-Meng Yan!.. Virüs tehlikesinin büyüklüğünü anlatabilmek için ülkemden kaçtım

Hong Kong Halk Sağlığı Okulu'ndan bir bilim adamı olan Li-Meng Yan, Çin'de konuştuğu için öldürüleceğinden korktu ve açıklanmayan bir yerde saklandığı ABD'ye kaçmayı seçti.Çin anakarasında büyüyen Dr. Yan, Wuhan'da az sayıda vakayı araştırmak isteyen ilk bilim adamları arasında olduğunu söyledi.

Dr Yan, üniversitede Oxford eğitimli bir amiri olan patronu Leo Poon'a Koronavirüsle ilgili rapor verdiği ve onların raporlarını ve bu  bilgileri görmezden geldiğini söyledi.

Hong Kong merkezi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir referans laboratuvarı olarak kullanılmaktadır ve virüsler konusunda uzmandır. 9 Ocak'ta, Çin'in virüsün “insanlar arasında kolayca bulaşmadığını” iddialarını destekleyen bir açıklama yaptı.

Birkaç hafta sonra Wuhan karantinaya alındı. Daily Mail'e göre, Çinli ve İngiliz uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmada, yılın başında kilitlenmenin başladığı, vaka sayısının yüzde 95 oranında azaltılabileceği bulundu. Hong Kong merkezi yaptığı açıklamada, Dr. Yan'ın bildirdiği yorumların “bilimsel bir temeli olmadığını ama kulaktan dolmayı andırdığını” söyledi.

Bilim insanları virüsün tedavi edilmesi için aşı ve ilaç çalışmalarını sürdürürken bir yandan da virüsün kaynağını ve nasıl bulaşmaya başladığını araştırıyor.Dünyadan gelen vaka ve ölüm sayıları korku yaratmaya devam ederken Çinli bir bilim insanının yaptığı açıklamalar dünyayı şoke etti.

Hong Konglu bir bilim insanı olan Li-Meng Yan ABD'nin Fox News kanalına yaptığı açıklamada ülkesinden kaçmak zorunda kaldığını itiraf etti.

Li-Meng Yan, koronavirüs salgının ortaya çıktığı günlerde Hong Kong Halk Sağlığı Okulu'nda çalışan bir virologtu.Çin'in Covid-19 salgınıyla ilgili gerçekleri saklamaya çalıştığı ve koronavirüsün yayılmasında dünyaya geç bilgi verdiğine dair iddialar salgının başından beri biliniyor.Li-Meng Yan, yaptığı açıklamada salgın hastalıklarla ilgili araştırma yaptığını ancak amirlerinin bulduğu önemli verileri görmezden gelerek saklamaya çalıştığını iddia etti.

Salgın hastalıkları araştırma ekibinde yer alan ve salgının ilk görüldüğü aralık ayında Wuhan'a giden ilk ekipten olan Dr. Yan, virüsün insandan insan bulaştığı yönündeki bulgulara ilk ulaşanlardan oldu.

Ancak bilim insanı bu çok önemli bilginin Çin Komünist Partisi yetkilileri ve kendi amirleri tarafından saklanmaya çalışıldığını açıkladı.Li-Meng Yan yaşadıklarından sonra Hong Kong'dan ayrılarak ABD'ye gittiğini ve bu kaçışı virüsü dünyaya duyurabilmek için gerçekleştirdiğini söyledi.

Çin hükümetinin Hong Kong Üniversitesi’ndeki çalışmalarını engellediğini, dışarıdan gelen uzmanların araştırma yapmasına da izin vermeyerek gerçekleri sakladığını söyleyen bilim insanının bu açıklamaları büyük yankı getirdi.

Li-Meng Yan, televizyon yayınındaki açıklamasında 'Çin'in benim gibilere ne yaptığını çok iyi bildiğim için ABD'ye kaçmak zorunda kaldım' dedi.

Li-Meng Yan şu anda ABD'de güvenlik gerekçesiyle kimsenin bilmediği bir yerde gizlenmeye devam ediyor.

Güncellenme Tarihi : 15.7.2020 10:42

İLGİLİ HABERLER