Asayiş
  • 13.1.2015 22:24

Cizre'de gerilim sürüyor

Şırnak'ın Cizre ilçesinde Aralık ayında başlayan gerginliğin devam ettiği bildiriliyor.

Aralık'ta gerçekleşen olaylarda Hüda - Par (Hür Dava Partisi) ile PKK'ya bağlı YDG-H (Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi) arasında çatışmalar yaşandığı iddia edilmiş, ancak ölümlere neden olan olaylara dair birçok farklı iddia gündeme gelmişti.

BBC Türkçe'nin görüştüğü bölgedeki gazeteciler ve sivil toplum örgütü temsilcileri Cizre'de son günlerde ise Hüda-Par'ın dahil olduğu herhangi bir çatışma bulunmadığını aktarıyor.

YDG-H ile güvenlik görevlileri arasındaki çatışmaların yer yer devam ettiği belirtilirken polisin herhangi bir çatışmanın olmadığı durumlarda da biber gazı ve silahla müdahalede bulunduğu iddia ediliyor.

'Hiçbir olay yokken biber gazı atılıyor, ateş açılıyor' iddiası

BBC Türkçe'ye konuşan Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi, "Cizre'de Aralık ayındaki gerilimin ardından HDP (Halkların Demokratik Partisi), DBP (Demokratik Bölgeler Partisi) temsilcileriyle Hüda-Par temsilcileri arasında görüşmeler olduğunu, YDG-H'liler tarafından bazı mahallelerde açılan hendeklerin kapatıldığını, bu gelişmelerden sonra polisin bazı mahallerde vatandaşlara müdahale ettiğini" söyledi.

Elçi, "Bu hendeklerin kapatılmasından üç saat sonra panzerler o sokağa girdiler. O sokak sürekli devriye gezdikleri bir yer değil. Her hangi bir olayı tespit için gitmediler" dedi.

Şırnak Barosu Başkanı, bu olayda polis araçlarının plakasız olduğunu söylüyor.

BBC Türkçe'ye konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şube Başkanı Emirhan Uysal da Cizre'de bugünlerdeki bazı polis araçlarının plakasız görev yaptığını belirtiyor.

Hem Elçi hem de Uysal, polisin Cizre sokaklardan hiçbir eylem olmadığı halde biber gazı kullandığını söylüyor.

Şırnak Barosu'ndan Elçi, "Cizre'de birilerinin olayları kazımaya çalıştığı ortadadır" derken İnsan Hakları Derneği'nden Uysal, "Cizre'de Aralık ayında bir provokasyon denendiğini, bu tutmayınca bunun yeni yöntemlerle sürdürüldüğünü" belirtiyor.

Olaylarla ilgili olarak güvenlik görevlilerini eleştiren Elçi, "PKK'nın da kitlesine hakim olması gerektiğini" söylüyor.

Öcalan'ın mesajı iletilecek

Bu arada DTK (Demokratik Toplum Kongresi) temsilcilerinin Çarşamba günü Cizre'ye giderek PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Cizre'de yaşananlarla ilgili hazırladığı bir mesajı kamuoyuna açıklayacakları belirtiliyor.

Açıklamayı DTK Eş Başkanı Hatip Dicle'nin yapacağı iddia ediliyor.

Cizre'de Aralık ayındaki olayları takiben 7 Ocak'ta da bir kişi hayatını kaybetmişti.

14 yaşındaki Ümit Kurt kalbine gelen kurşun nedeniyle ölmüştü.

Aralık'taki çatışmaların durulması ardından, YDG-H'liler tarafından mahallelere açılan hendekler belediye tarafından kapatılmaya başlanmıştı.

Yaşanan çatışmaların ardından Cizre Emniyet Müdürü Ozan Başurgan görevden alınmış yerine Ercan Demir atanmıştı.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 22:55

İLGİLİ HABERLER