Gündem
  • 13.5.2004 00:09

CLAUDİA ROTH CİĞER KEBABI YEDİ!..

FELAT BOZARSLAN-MUHARREM KONTAZ
DİYARBAKIR - Diyarbakır'da bulunan Alman Yeşiller Partisi Milletvekili Claudia Roth, YÖK tartışmalarının AB sürecini etkileyeceğini düşünmediğini belirterek, YÖK'te bulunan askeri üye kontenjanının kaldırılmasının önemli bir gelişme olduğunu söyledi.


Diyarbakır'da bulunan Alman Yeşiller Partisi Milletvekili Claudia Roth, beraberindeki heyetle birlikte incelemelerini sürdürüyor. Diyarbakır'da çarşıları gezen Roth, Dağkapı semtinde bulunan bir sokakta ciğer kebabı yedi.

Büyükşehir Belediyesi önünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Claudia Roth, YÖK tartışmaları ve Leyla Zana ile görüştürülmemesi ile Türkiye'nin AB sürecindeki yerini değerlendirdi. Hükümet ve YÖK arasındaki tartışmaların AB sürecini etkileyeceğini düşünmediğini belirten Roth, "Çünkü burada bir kurulun yeniden oluşmasıyla ilgili olarak bir tartışma söz konusu. Bağımsız olan bir kuruldur. Bu tür toplumsal tartışmaların ve görüş beyan etmelerin olması, çok doğal bir demokrasi yapısı içerisindedir. Ama önemli olan bu kurumlarda yer alan askeri üyeliklerin kaldırılması konusundaki yasa değişiklikleridir. Bu da son anayasa reform paketinde gerçekleşti" dedi.


Leyla Zana ile görüştürülmemesini değerlendiren Clauida Roth, "Gelecek yıl kendisiyle biraraya gelme fırsatımız olacaktır. O zamanda mutlaka birlikte bir kutlama yapacağız. Hem Leyla Zana hem diğer arkadaşlarıyla birlikte. Halen cezaevinde olmasından dolayı üzüntü duyuyorum. Cuma günü bu anayasa paketi içerisindeki DGM'lerin kaldırılmasının yer alması olumlu bir gelişme. İyi bir işaret, doğru yöne giden olumlu bir işaret olduğunu düşünüyorum" dedi.
Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecini değerlendiren Clauida Roth, "Bütün bu reformları çok olumlu karşıladığımı ifade etmek istiyorum. Bundan sonraki haftalarda ve aylarda yasal düzenlemelerin uygulamalarda da kendisini göstermesini diliyorum. Ankara ve Türkiye'de görüştüğüm herkes, bu yeni yasalardan ve reformlardan çok memnun olduğunu, bunların çok geniş kapsamlı olduğunu bana anlatıyorlar. Türkiye'nin AB'ye entegrasyonuna büyük bir destek veriyorum. Önemli olan Türkiye'nin Kopenhag kriterlerini yerine getirmesidir. Ama AB'de burada bir söz vermiştir. AB Kopenhag kriterlerini yerine getirdiği taktirde Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesi gerektiğini söylemiştir. Umarım AB'de sözünü tutar ve yıl sonunda bu konuyla ilgili olarak olumlu bir karar alır" şeklinde konuştu.


Claudia Roth ve beraberindeki heyet, daha sonra Almanya tarafından finanse edilen Katı Atık Su Arıtma Tesisleri'ni gezerek incelemelerde bulundu.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:11

İLGİLİ HABERLER