Gündem
  • 7.3.2009 17:02

CLINTON: "KALBİMDE TÜRKİYE'NİN ÇOK ÖZEL BİR YERİ VAR"

ANKARA - ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Türkiye'de yeniden bulunmanın kendisi için çok sevindirici olduğunu belirterek, "Kalbimde ülkenizin çok özel bir yeri var" dedi. 

Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Clinton, Türkiye'de gördüğü güzel misafirperverlik için teşekkür ederek, eşi Bill Clinton ile birlikte 1999'da Türkiye'ye yaptıkları ziyaretin kendileri için çok özel olduğunu söyledi. 

Clinton, bu ziyaretlerinin acı deprem felaketinden sonra yapıldığını hatırlatarak, Türk halkının o zamanki cesareti, insanlığı ve yaşama bağlılığını hiç unutmadıklarını kaydetti. 

İki ülke arasındaki ilişkinin bir ittifak, ortaklık ve dostluk ilişkisi olduğunu, ortak zorlukları aşabilmek için omuz omuza durduklarını vurgulayan Clinton, demokrasi, laik anayasa, dini özgürlükler, serbest piyasa ve küresel sorumluluk duygularını paylaştıklarını belirtti. 

"Biliyorum ki Başkan Barack Obama ve ben, aramızdaki bağları güçlendirmek için sizlerle birlikte çalışacağız ve bu yolda daha da fazla fırsatlar yaratacağız" diyen Clinton, açıklamasında, Türkiye'nin Afganistan'ın istikrarına katkılarına değindi. 

Clinton, 2003 yılında Afganistan'a gittiğinde bir Türk subayının kendisini karşıladığını anlatarak, Türk askerlerinin cesareti ve fedakarlığı için müteşekkir olduklarını ifade etti. 

Türkiye'nin, Irak ekonomisi ve demokrasisinin yeniden yapılandırılması konusunda, özellikle kuzey Irak'ta yatırım ve ticaretin canlandırılmasında oynadığı önemli role atıfta bulunan Clinton, bugünkü görüşmelerinde Irak ve Afganistan'ın yanı sıra "ortak düşmanları" PKK ile mücadele konusuna değindiklerini aktardı. 

Clinton, Orta Doğu'da iki devletli kapsamlı çözüm konusuna da değindiklerini söyledi.
Obama yönetiminin Türkiye'nin AB katılım sürecine desteğini yineleyen Clinton, ABD'nin, bunun Türkiye, Avrupa ve Atlantik ötesine ortaklıklarını güçlendireceğine inandığını ifade etti. 

Kıbrıs meselesinin çözümü konusunda yapılan görüşmeleri desteklediklerini belirten Clinton, adanın iki bölgeli, iki toplumlu federasyon olarak birleşmesi konusundaki desteklerinin devam ettiğini kaydetti. 

Clinton, bugünkü ortak açıklamayla, Türkiye-ABD ittifakının yeniden canlandırılmasına bağlılıklarını ifade ettiklerini belirtti. 

Konuşmasının sonunda iki açıklamasının olduğunu bildiren Clinton, bunlardan birincisi olarak, Genç Türkiye Genç Amerika girişimi oluşturacaklarını, böylece genç liderlerin Türkiye'de ve ABD'de çeşitli girişimler geliştirerek, sadece kendi hayatları üzerinde değil, her iki halkın da hayatlarını olumlu şekilde etkilemek ve daha iyi gelecek inşa etmeleri çalışmalarına katkıda bulunabileceklerini söyledi. 

Clinton, ABD Başkanı Obama'nın da, kendisinden kişisel bir mesaj iletmesini istediğini belirterek, Obama'nın mesajında Türkiye ile dostluklarına verdikleri değeri ifade ettiğini bildirdi.
Obama'nın 1 ay içinde Türkiye'yi ziyaret edeceğini açıklayan Clinton, ziyaretin tarihinin henüz belli olmadığını, Türk hükümetiyle uygun bir tarih üzerinde çalıştıklarını kaydetti.
Clinton, ülkesine döndüğü zaman Obama'ya, Türkiye'ye geldiği zaman sıcak bir karşılama bekleyebileceğini ifade edeceğini söyleyerek, Türkiye'de her zaman dostluk bulduğunu sözlerine ekledi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 00:28

İLGİLİ HABERLER