Dünya
  • 31.3.2009 18:09

CLİNTON'DAN TALİBAN'A ZEYTİN DALI

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, şiddeti bırakan Taliban militanlarına “onurlu bir biçimde uzlaşma” teklif edilmesi gerektiğini söyledi.
Lahey’de yapılan uluslararası Afganistan konferansında konuşan Clinton, “Afganistan hükümetinin, El Kaide’nin ve Taliban’ın aşırı unsurlarını, inandıkları için değil, umutsuzluktan örgüt saflarına katılanlardan ayırma çabalarını da desteklemeliyiz” dedi. Clinton, bu durumun Taliban’ın yanında savaşanların çoğunluğu için geçerli olduğunu söyledi. Clinton, “şiddete son vermeyi, El Kaide’den ayrılmayı ve anayasayı desteklemeyi kabul ederlerse, bu kişilere onurlu bir biçimde uzlaşma ve barışçıl bir topluma yeniden entegre olmanın teklif edilmesi gerektiğini” bildirdi. Afganistan’ın mevcut liderlerini üstü örtülü bir biçimde eleştirerek “meşru ve saygı duyulan” bir hükümete ihtiyaç olduğunu belirten Clinton, yolsuzluğa yer olmadığını kaydetti. Hillary Clinton “Yolsuzluk bir kanserdir, uzun dönemli başarımıza Taliban ve El Kaide kadar zararlıdır” dedi ve ağustostaki seçimlerin “açık, özgür ve adil” olması çağrısında bulundu. ABD’nin yeni Afganistan stratejisinin detaylarını liderlere açıklamak üzere konferansta bulunan Clinton, Afganistan’ı istikrara kavuşturmak için daha fazla uluslararası yardım istedi. Clinton, 2011’e kadar en az 134 bin kişilik Afgan askeri ve 82 bin kişilik Afgan polisinin oluşturulmasının desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Clinton, İran’dan söz etmemekle birlikte, Afganistan’ın sorunlarının komşularının yardımı olmadan çözülemeyeceğini de ifade etti. ABD Başkanı Barack Obama yönetimi, 4 bini Afgan ordusunun eğitiminde görev yapmak üzere 21 bin takviye asker gönderilmesi sözü vermişti.

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 23:37

İLGİLİ HABERLER