Gündem
  • 17.3.2009 13:52

CLİNTON'DAN TÜRKİYE EKONOMİSİNE ÖVGÜ

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, ziyaretinde Türk ekonomi yönetimini övdüğünü açıkladı. Clinton'ın Ankara ziyaretinde küresel mali krizin gündeme geldiğini söyleyen Bağış, "Clinton, son ekonomik krizi Türk yetkililerin, kendi ülkesinin ekonomistlerinden daha iyi yönettiğini itiraf etmiştir." dedi.

Rekabet Kurumu'nun (RK) Bilkent Otel'de düzenlediği Kriz ve Rekabet Politikası toplantısına katılan Bağış, küresel krize karşı Türkiye'nin en sağlam duran ülkelerden biri olduğunu söyledi. ABD ve Avrupa'da bankalar zarar edip iflas açıklarken Türkiye'de banka batmadığını söyleyen Bağış, Türk bankacılık sektörünün 2008 sonunu 12 milyar dolar net karla kapadığını belirtti.

Finans sektöründe gösterilen istikrarın, başarının göstergesi olduğunu kaydeden Bağış, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Türkiye ziyaretindeki bir ayrıntıyı açıkladı. Clinton'ın, son ekonomik kriz konusunda Türk ekonomi yönetimince çok iyi yönetildiği yönünde itirafta bulunduğunu aktaran Bakan Bağış, Avrupa Birliği'nden de benzer takdirlerin geldiğini dile getirdi. Krize rağmen piyasa ekonomisinin devam edeceğini vurgulayan Bağış, "Devletçilik dünyaya refah getirmedi. Bundan sonra da getirmeyecektir. Sosyalizmin ne ıphone ne de plazma TV'si olmadı. Olmayacak. Piyasa ekonomisinden vazgeçmek ihtimal dahi değildir." dedi. Kriz döneminde alınan önlemlerin geçici olduğunu kaydeden Bağış, rekabetin kalıcı krizin geçici olduğunu söyledi.

"DEMOKRASİ BU SEÇİMDEN DE GÜÇLÜ ÇIKACAK"

Kriz sebebiyle dünyadaki karmaşaya rağmen Türkiye'nin AB sürecinden taviz vermeden yoluna devam edeceğini vurgulayan Bağış, "Ülkemiz insanının daha iyi standartlarda yaşamasını istediğimiz için AB kriterleri konusunda yolumuza devam edeceğiz." diye konuştu. "İyi ki demokrasimiz var." diyen Başmüzakereci, AK Parti hükümeti olarak rekabet ortamında milletin karşısına çıkacaklarını dile getirdi.

Demokrasinin bu seçimden de güçlü çıkacağını belirten Bağış, "Demokrasi ekonomik kalkınma ve refahı getirecek. Ama maalesef hala kapalı toplum hayali kuranlar var. Siyaseten ve demokrasi ortamında kazanamayacaklarını bilenlerin istedikleri kapalı ülke kapalı toplum." şeklinde konuştu. Bağış, bütün bunlara rağmen daha önce çok büyük krizleri aşan Türkiye'nin birlik ve beraberlik içinde söz konusu süreci de aşacağını belirtti.

RK: KRİZİ SONLANDIRACAK ÖNLEMLER İSTENİLEN HIZLA DEVREYE SOKULMUYOR

Rekabet Kurumu (RK) Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı ise 2008 krizinin piyasa ekonomisine ve rekabet sürecine olan güveni sarstığını söyledi. Bu kaygıların arttığını belirten Kaldırımcı, "Bu krizin giderek derinleşmesi ve krizi sonlandıracak önlemlerin istenilen hızla devreye sokulmaması da şüphesiz piyasa ekonomisinin geleceğine yönelik kaygıları kuvvetlendirmektedir." bilgisini verdi. Küresel düzeyde tüm ülkeleri önemli ölçüde etkileyen krizin, önemli sosyal ve ekonomik maliyetlere katlanılmadan aşılamayacağını ifade eden Kaldırımcı, krizle mücadele sürecinde doğru politikalarla maliyetin azaltılabileceğini sözlerine ekledi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 00:07

İLGİLİ HABERLER