Medya
  • 10.11.2016 11:42

Clinton'u başkan ilan eden Posta özür diledi

Oy sayımını bile beklemeden Clinton'u başkan ilan eden Posta fena çuvallamış ve sosyal medyanın diline düşmüştü. Kağıt baskıya 'Clinton Başkan' başlığıyla çıkan Posta bugün okuyucusundan özür diledi.

Cumhuriyetçi Donald Trump’ın kazandığı ABD seçimlerinde kesin sonuçları beklemeden Demokrat Partili Hillary Clinton’ı başkan ilan eden Posta gazetesi birinci sayfadan özür diledi: “Taşradan gelen oyları beklemeden Hillary Clinton’ı başkan ilan ettik. Aşırı sürat felaket getirdi.”

Posta'nın 9 Kasım'daki söz konusu haberi.

Posta’nın 9 Kasım’daki söz konusu haberi.

Posta gazetesi dün ABD’deki seçimde Demokrat Parti adayı Hillary Cliton’ın başkanlığını “Zafer beklendiği gibi Clinton’ın oldu” sözleriyle ilk sayfada ilan etmişti.

Clinton’ın ‘ABD’nin ilk kadın başkanı’ olarak tarihe geçtiğinin duyurulduğu haberde, “Aynı zamanda ilk eski başkan eşi olarak da tarihte yerini alacak. Clinton, başkan Obama’nın sekiz yıldır Türkiye ve Ortadoğu’ya yönelik yürüttüğü politikayı aynen devam ettireceğini seçim öncesi açıklamıştı” denmişti.

Ancak gazetenin çıktığı saatlerde ABD başkanlık seçiminin sonucu henüz belli değildi ve oy sayma işlemi devam ediyordu. Cumhuriyetçi aday Donald Trump, Clinton’dan daha fazla delege çıkarmıştı. Daha sonra da gün içinde sonuçlar netleşmiş, Trump ülkenin 45’inci başkanı olmuştu.

Posta bugün ilk sayfasından bir özür mesajı yayınladı.

‘Aşırı sürat felaket getirdi’

posta-ozur

‘Herkesten önce duymak ve duyurma’nın her gazetecinin özlemi olduğu belirtilen açıklamada, haberi hazırlarken bu duyguyla harekete edildiği ifade edildi.

Açıklamada, haberin Amerikan haber sitelerinin, TV’lerin, yorumcu, uzman ve ilk açılan sandık sonuçlarının baz alınarak ilk sayfaya taşındığı aktarılarak şunlar kaydedildi: ‘Anketler doğrulandı’ dedik… ‘Atik davranalım’ dedik… Taşradan gelen oyları beklemeden Hillary Clinton’ı başkan ilan ettik. Aşırı sürat felaket getirdi. Posta’ya yakışmayan bir hata yaptık. Posta tarihinde ilk ve son bu. Siz okurlarımızdan bizi affetmenizi rica ediyoruz.”


OLAY HASIL OLDU

Birinci sayfasında ‘Clinton Başkan’ başlığıyla bir haber yayınlayan Posta, seçimler sonuçlanmadan önce “Zafer beklendiği gibi Clinton’ın oldu” diye yazdı.

Gazetenin çıktığı saatlerde ABD başkanlık seçiminin sonucu henüz belli değildi ve oy sayma işlemi devam ediyordu. Buna göre Trump, Clinton’dan daha fazla delege çıkarmıştı.

Gazetenin çıkmasından birkaç saat sonra ise ABD’nin yeni başkanı Trump oldu.

Rakamlara da yer verildi

Seçimlerle ilgili rakamlara da yer veren gazete, “241 milyon seçmenden 129 milyonu, diğer bir deyişle; yüzde 54’ü oy kullandı” diye yazdı.

Haberde ‘Anketler yanılmadı’ başlığı da kullanılırken, gazetenin bu verileri nereden elde ettiği bilinmiyor. Seçime günler kala Trump’ın öne geçtiğine yönelik anketler yayınlanmıştı.

Posta, Clinton’ın ‘ABD’nin ilk kadın başkanı’ olarak tarihe geçtiğini de duyurdu. Haberde şu ifadelere yer verildi: “Aynı zamanda ilk eski başkan eşi olarak da tarihte yerini alacak. Clinton, başkan Obama’nın sekiz yıldır Türkiye ve Ortadoğu’ya yönelik yürüttüğü politikayı aynen devam ettireceğini seçim öncesi açıklamıştı.”

Güncellenme Tarihi : 10.11.2016 11:42

İLGİLİ HABERLER