Dünya
  • 26.11.2004 05:49

'ÇOCUK YETİŞTİRME YURTLARINDA FUHUŞ ŞEBEKESİ' DAVASI...

Davada, suistimale uğramış 32 çocuğun da dinlenmesi bekleniyor

Suçlananlar arasında bir televizyon sunucusu, eski bir diplomat ve çocuk yetiştirme yurtları ağı Casa Pia'nın eski bir yöneticisi de bulunuyor.

Casa Pia'daki suistimallerin 1970'li yılların ortalarında başladığı, ancak olayların ancak 2002 yılında farkına varıldığı belirtiliyor.

Davada, yaklaşık 700 tanığın yanısıra, suistimale maruz kalmış bazıları 16 yaşından küçük 32 çocuğun da dinlenmesi bekleniyor.

Suistimaller, Lizbon merkezli bir devlet kuruluşu olan, yaklaşık 4 bin çocuğun bakıldığı 10 yetiştirme yurdunun bağlı olduğu Casa Pia'da gerçekleşmişti.

Yetiştirme yurtlarına çalışan sosyal görevliler, yüzden fazla çocuğun tecavüze uğradıkları yönünde belirtiler gösterdiklerini söyledi.

BBC'nin Lizbon'da bulunan muhabiri Alison Roberts, polislerin yardımına rağmen, sanıkların mahkeme önünde biriken kalabalığı yarmakta zorlandıklarını belirtiyor.

Muhabirimiz, soruşturmanın her aşamasında yaşanan ertelemelere rağmen, kurbanların temsilcilerinin davının sonunda başlamış olmasından memnun olduklarını söylüyor.

Suçlananlar arasında televizyon sunucusu Carlos Cruz ve eski diplomat Jorge Ritto da bulunuyor.

Cruz, mahkemeye giderken gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ben ve tüm Portekizliler gerçeğin bir an önce anlaşılmasını istiyor. ben, hayatım boyunca hiç yalan söylemedim" şeklinde konuştu.

Cruz, masum olduğunu ve yetiştirme yurtlarında yaşanan diğer suçların örtbas edilmesi için dikkatleri dağıtmak üzere kendisinin davaya dahil edildiğini savundu.

Casa Pia'nın eski yöneticilerinden Manuel Abrantes da suçlananlar arsında.

Davadaki ana sanık Casa Pia'da şoför olarak çalışan Carlos Silvino.

Silvino 669 suistimal olayıyla ve çocukları başkalarına pazarlamakla suçlanıyor.

Hukukçular, davanın gelecek yılın ortalarına kadar devam edebileceğini tahmin ediyor.

BBC

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:20

İLGİLİ HABERLER