Dünya
  • 25.9.2020 00:00

Covid-19'u tespit etmek için köpekler kullanılacak

Finlandiya’daki Helsinki Havalimanı’nda eğitimli köpekler Covid-19 taşıyan yolcuları tespit etmek için kullanılacak.

Helsinki Airport Uses Dogs to Sniff Out Coronavirus - The New York Times

Korona virüs salgını Avrupa'da yeniden etkisini arttırmaya başlarken, Finlandiya'da Covid-19'a karşı yeni bir tedbir alındı.

Finland brings in dogs at airports to 'sniff out' COVID-19 🐶

Başkent Helsinki'de bulunan Helsinki Havalimanı'nda özel eğitilmiş koklayıcı köpekler Covid-19 taşıyan yolcuları tespit etmek amacı ile kullanılacak.

Dogs used for detecting coronavirus in pilot project at Helsinki airport |  Deccan Herald

Helsinki Üniversitesi'ndeki veteriner hekimler tarafından yapılan ön testler sonucunda köpeklerin virüsü neredeyse yüzde 100 kesinlikle tespit edebileceğinin öne sürülmesinin ardından toplam 10 köpekten 4'ü bugün havalimanında işe başladı.

Covid-19 dogs arrive at the Helsinki Airport – able to identify the virus  earlier than laboratory tests - Aviation24.be

Helsinki Havalimanı Direktörü Ulla Lettijeff yaptığı açıklamada, "Bildiğimiz kadarıyla başka hiçbir havaalanı bu kadar fazla eğitimli köpeği korona virüse karşı kullanmaya kalkışmadı" dedi.

Dogs used to detect coronavirus in pilot project at Helsinki airport

Havalimanına gelen yolcular mendil ile cildini sildikten sonra mendili bir bardağa bırakacak ardından eğitimli köpekler bu numuneyi koklayarak Covid-19'u tespit etmeye çalışacak.

Puppy power: Dogs trained to detect coronavirus used for pilot project at  Finland's Helsinki airport - it s viral - Hindustan Times

Yolcular bu teste gönüllü olarak katılacaklar. Köpeğin olumlu sonuç bildirmesi halinde yolcu sağlık istasyonuna yönlendirilecek.

Eğitilmiş hayvanların, semptomlar ortaya çıkmadan önce ve testlere göre çok daha küçük bir numuneden virüsü tanımlayabildiği belirtildi.

Coronavirus-sniffing dogs are putting their noses to work in airports -  Lonely Planet

Bir köpek, virüsü tespit etmek için 10 ile 100 moleküle ihtiyaç duyarken, test ekipmanları ise 18 milyon moleküle ihtiyaç duyuyor.

Dogs used to detect coronavirus in pilot project at Helsinki airport -  Egypt Independent

Finlandiya'da son iki haftada 798 vaka tespit edilirken, vaka sayıları bir önceki 2 haftalık döneme göre iki kat artış gösterdi.

Dogs at Helsinki airport are trained to sniff out COVID-19, and they're  nailing it | National Post

Ülkede şu ana kadar 9 bin 379 kişide Covid-19 tespit edilirken, 343 kişi ise virüs nedeni ile hayatını kaybetti.

Puppy power: Dogs trained to detect coronavirus used for pilot project at  Finland's Helsinki airport - it s viral - Hindustan Times

Dogs have started work at Helsinki Airport to sniff out coronavirus - The  News Villa

Dogs sniff out coronavirus 'far better than machines or tests' - Alliance  for Science

 

Güncellenme Tarihi : 25.9.2020 00:18

İLGİLİ HABERLER